ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξαφάνισαν» τους συνεπείς δανειολήπτες από το επίδομα στέγασης - Πρόεδρος Δανειοληπτών στο Newpost: «Τρομερή αδικία»

της Μαργαρίτας Αργυροπούλου - Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2019, 07:11
«Εξαφάνισαν» τους συνεπείς δανειολήπτες από το επίδομα στέγασης - Πρόεδρος Δανειοληπτών στο Newpost: «Τρομερή αδικία»
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είχε αποφασίσει η κυβέρνηση και τι θα ισχύσει τελικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με συνοπτικές διαδικασίες το περίφημο επίδομα στέγασης που διαφήμιζε και είχε αποφασίσει εδώ και μήνες η κυβέρνηση, μετατράπηκε σε επίδομα ενοικίου, πετώντας ουσιαστικά έξω τους συνεπείς δανειολήπτες, που με δυσκολία καταφέρνουν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους. Για «τρομερή αδικία» κάνει λόγο στο newpost.gr ο πρόεδρος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δανειοληπτών Πέτρος Ρωμανάς.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλεπόταν ότι την επιδότηση στέγασης έως και 210 ευρώ θα την λαμβάνουν όλοι, είτε είναι ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες ακινήτου με δάνειο πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Μάλιστα, οι όροι καθορίζονταν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραφαν οι υπουργοί Οικονομικών, Τσακαλώτος, Εργασίας, Αχτσιόγλου και Εσωτερικών, Σκουρλέτης  (Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ13/οικ.33474/1934/2018 Επίδομα Στέγασης - ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2282/15.06.2018).

«Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κ.Υ.Α..

Με τις επίσημες πλέον ανακοινώσεις, το επίδομα θα λάβουν μόνο οι ενοικιαστές, ενώ μένουν απέξω οι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία, αλλά έστω και με δυσκολία καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους. Αντίθετα, υπάρχει πρόνοια για αυτούς που έχουν προσφύγει ήδη στο νόμο Κατσέλη ή θα προσφύγουν στο νέο νόμο που μελετούν κυβέρνηση, τραπεζίτες και θεσμοί.

«Είναι τρομερή αδικία για όλους όσους με χίλιες στερήσεις καταφέρνουν να είναι συνεπείς στο δάνειό τους και δεν έχουν προσφύγει σε κάποια ρύθμιση. Είχε προαναγγελθεί. Τώρα γιατί ο συνεπής πετιέται έξω;» αναρωτιέται ο κ. Ρωμανάς και προσθέτει: «Γενικότερα οι συνεπείς δανειολήπτες είναι οι μεγάλοι αδικημένοι και για αυτό έχει κάνει επισημάνσεις στην κυβέρνηση και η Κομισιόν. Για να μπεις σε ρύθμιση πρέπει το δάνειό σου να κοκκινίσει. Γιατί να μην γίνεται ένα κούρεμα δανείου στους συνεπείς που τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό της σχεδιασμό, ώστε να εξοικονομήσει ένα κονδύλι, το οποίο θα προστεθεί στην προστασία της α’ κατοικίας με το νέο νόμο, που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη.

Είναι σαν να στέλνει μήνυμα η κυβέρνηση ότι οι συνεπείς δανειολήπτες θα πρέπει αφήσουν να «κοκκινίσουν» τα δάνειά τους προκειμένου να τύχουν κάποιας βοήθειας. 

Άλλη μια παράμετρος που δυσχεραίνει τη θέση τους είναι ότι αν στο μέλλον έχουν αδυναμία να αποπληρώσουν το δάνειό τους, δεν θα μπορούν να προσφύγουν στο νόμο που θα αντικαταστήσει τον «ν.Κατσέλη», αφού σύμφωνα με πληροφορίες, για να ενταχθεί κάποιος σε αυτόν, θα πρέπει το δάνειό του να ήταν «κόκκινο» έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. «Ο νέος νόμος που πάνε να περάσουν είναι λαιμητόμος. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε το ολοκληρωμένο το σχέδιο, αλλά η μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχουμε δείχνει ότι πρόκειται όντως για λαιμητόμο» λέει ο κ. Ρωμανάς.

Τι ανέφερε η ΚΥΑ

Τι έλεγε, μεταξύ άλλων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραφαν Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Φωτίου, Σκουρλέτης, Χουλιαράκης και Παπανάτσιου στις 15 Ιουνίου 2018 για το επίδομα στέγασης;

«Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ13/οικ.33474/1934/2018 Επίδομα Στέγασης – Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος.

Άρθρο 1 – Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Άρθρο 3 – Ποσό Επιδόματος Στέγασης – Διάρκεια χορήγησης

Το ποσό του επιδόματος στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται ως ακολούθως:

– Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα

– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση Νοικοκυριού

Ύψος Επιδόματος

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 70€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 105€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 140€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 175€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 210€

Άρθρο 11 – Εξαιρέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα

Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο ν. 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4336/2015 και ισχύει, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου.

Άρθρο 13 – Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019».

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ (Δ13/οικ.33474/1934/2018 Επίδομα Στέγασης).

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr