ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Γιατί «πάγωσε» η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ - Τα μηνύματα που έστειλαν Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2019, 22:25
Eurogroup: Γιατί «πάγωσε» η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ - Τα μηνύματα που έστειλαν Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ
Facebook Twitter Whatsapp

Για τη συνεδρίαση του Απριλίου μετατίθεται η εκταμίευση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πάγωμα» της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα αποφάσισε το Eurogroup, γεγονός που επιβεβαίωσαν μετά τη συνεδρίαση σε δηλώσεις τους οι Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ.  Ο λόγος, όπως αναμενόταν, είναι η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Αισιοδοξία για εκταμίευση έως το επόμενο Eurogroup εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πέραν ωστόσο των ενστάσεων που προέκυψαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, άλλα βασικά θέματα που μπλοκάρουν την εκταμίευση είναι η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως η συζήτηση ήταν σε θετικό κλίμα, ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Τι δήλωσαν Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ

Την εν λόγω εξέλιξη επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο, ο οποίος αρκέστηκε να αναφέρει πως υπάρχουν μερικά ζητήματα στα προαπαιτούμενα που χρήσουν διευκρινίσεων. Και αυτός με τη σειρά του ανέφερε πως το βασικό αντικείμενο διαβούλευσης είναι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως είπε, η σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας εστίασε στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. «Γενικά υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, όπως στο θέμα του ελέγχου των δαπανών υγείας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε. Υπάρχουν όμως, συμπλήρωσε, θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Το κυρίως θέμα είναι το «δυνητικό» νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας. «Καλούμε το επερχόμενο EwG να εξετάσει το εάν αυτό το σημαντικό νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος (σ.σ. εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ).

Και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει γίνει πρόοδος αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα με τον νόμο Κατσέλη. Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τους ευάλωτους αλλά δεν θα εμποδίζει τις τράπεζες να λύσουν το θέμα των κόκκινων δανείων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε και αναφέρθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων που είναι «καλοδεχούμενες». Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε ότι αφορά τα εκκρεμή δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε «πολύ δημιουργικό πλαίσιο».

«Έχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν», είπε ο Επίτροπος. «Οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή πρόοδο μετά τον τερματισμό του προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν λίγα θέματα που εκκρεμούν. Το Eurogroup αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια και εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ θύμισε ότι δόθηκαν 200 δισ. ευρώ και σήμερα περίπου το 55% του ελληνικού χρέους κατέχεται από το Ταμείο. Έτσι αντιμετωπίζουμε τα θέματα με την προοπτική του δανειστή αλλά και του μακροπρόθεσμου εταίρου. Η επιτυχία της Ελλάδας εξασφαλίζει και την δυνατότητα να αποπληρωθούμε. «Η χώρα έκανε μεγάλη πρόοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και αυτό φαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που μπορούν να λυθούν τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών από την πλευρά τους, ανέφεραν πως το μόνο ανοιχτό θέμα είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Οι ίδιοι κύκλοι βεβαίωσαν πως υπήρξε ευρεία συμφωνία στο Eurogroup αναφορικά με τους κεντρικούς πυλώνες του διάδοχου πλαισίου του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α' κατοικίας και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων.

«Στην  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr