current views are: 1

20 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση15:42

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην κυβέρνηση για την α’ κατοικία: «Να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του νόμου Κατσέλη»

«Η απόφαση ναι μεν ανήκει στην Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός προγράμματος, ωστόσο προειδοποιούσαν ότι η χώρα μας έχει αναλάβει δεσμεύσεις», διαμηνύουν πηγές της ΕΕ.

Δημοσίευση 15:42’
αρθρο-newpost

«Η απόφαση ναι μεν ανήκει στην Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός προγράμματος, ωστόσο προειδοποιούσαν ότι η χώρα μας έχει αναλάβει δεσμεύσεις», διαμηνύουν πηγές της ΕΕ.

Τις γνωστές ενστάσεις των Θεσμών στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές, απαντώντας στη σημερινή διαρροή της κυβέρνησης ότι την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Στην απάντησή τους, οι ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο το οικονομικό ζήτημα, όσο το τεχνικό, αναδεικύνοντας ως προβληματική πτυχή το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων και των περιουσιακών στοιχείων, που θα λαμβάνονται υπόψιν προκειμένου οι δανειολήπτες να τυγχάνουν προστασίας από το νέο πλαίσιο.

«Η απόφαση ναι μεν ανήκει στην Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός προγράμματος, ωστόσο προειδοποιούσαν ότι η χώρα μας έχει αναλάβει δεσμεύσεις», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.

Συνεπακόλουθα, οι όποιες αποφάσεις για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, δεν θα πρέπει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα.

Υπενθυμίζουν εξάλλου με νόημα, πως για να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση, εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών, χρειάζεται και έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας [η οποία ως γνωστό εγείρει ενστάσεις, καθώς εκτιμά πως το σχήμα που εκπόνησε η κυβέρνηση, δεν θωρακίζονται επαρκώς οι ισολογισμοί των τραπεζών. Επίσης, λόγο έχει και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες. Όπως προκύπτει από την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές ασκούν πιέσεις να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.

Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζαν πως η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την προστασία. Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για το ζήτημα της νομοθεσίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

«Σε συνέχεια της εντολής που έδωσε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2018» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μαξίμου: Την Παρασκευή η ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως η κυβέρνηση αναμένεται να κατεθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση για την α΄ κατοικία την Παρασκευή 22 Μαρτίου, ωστόσο όπως ανέφεραν μέχρι τότε οι συζητήσεις με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος θα συνεχιστούν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό της μονομερούς ενέργειας για την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την α’ κατοικία, δηλώνοντας ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς.

Από την άλλη, καθώς ο χρόνος εξαντλείται, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε μια μακρά συζήτηση, χωρίς αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας έληξε χωρίς συμφωνία, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.


σχετικα αρθρα