ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και μετρητά

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2019, 10:10
Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και μετρητά
Facebook Twitter Whatsapp

Οι παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις σε... ηλεκτρονικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι νέες παρεμβάσεις θα διευκολύνουν τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Οι κινήσεις που βρίσκονται στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ είναι οι εξής:

- Αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών μισθωτών και συνταξιούχων προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό είναι 10%, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό είναι 15% και για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω το ποσοστό είναι 20%. Τα ποσοστά ισχύουν προοδευτικά, δηλ. ανά κλιμάκιο εισοδήματος. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι τα ελάχιστα ποσοστά να αυξηθούν έως και 50% και να διαμορφωθούν σε 15%, 20% και 25% ή και 30% αντίστοιχα με ταυτόχρονη μείωση του μέγιστου απαιτούμενου ποσού από τα 30.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 25.000 ευρώ ή και χαμηλότερα. Από το πλαστικό χρήμα εξαιρούνται μεταξύ άλλων , φορολογούμενοι άνω των 70 ετών. 

- Μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας δαπάνης καταναλωτή, πάνω από την οποία η συναλλαγή θα πρέπει να διενεργηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα το σχετικό όριο είναι 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.
- Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ολική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα περιορίσει το διοικητικό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ θα απελευθερώσει και πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου. Στην πράξη το σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα λειτουργεί ως εξής τουλάχιστον σε πρώτη φάση: ο εκδότης του τιμολογίου θα συνεχίσει να το εκδίδει κανονικά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένος να καταχωρίσει τα στοιχεία του σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Taxisnet. Με αυτή την ενημέρωση η δαπάνη θα καταχωρίζεται αυτόματα στα έσοδα του λήπτη του τιμολογίου και δεν θα χρειάζεται ο τελευταίος να το καταχωρίσει. Σε ειδικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται και στον λήπτη να καταχωρίσει το τιμολόγιο που έλαβε. 
Επίσης, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr