ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2019, 13:44
Πλήρης απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA
Facebook Twitter Whatsapp

Όλες οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA μεταδίδει το Bloomberg.

Μηδενίστηκε η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA - του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης των τραπεζών σε ρευστότητα.

Η Attica Bank ήταν η τελευταία που είχε την ανάγκη κεφαλαίων από τον ELA και πλέον έχει απεξαρτηθεί και αυτή. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πως την 1η Ιανουαρίου 2012 η ανάγκη του συνόλου των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ELA ήταν ύψους 17,43 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος των δανειστών, ο ELA ήταν ύψους 4,49 δισ. ευρώ. Εγχώριες τραπεζικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ τόνιζαν πως ο μηδενισμός του ELA δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επανέρχεται στην κανονικότητα τους.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA μεταδίδει το Bloomberg. Η Τράπεζα Αττικής ήταν η τελευταία από τις πέντε ελληνικές τράπεζες που δεν χρειάζεται τη χρηματοδότηση του ELA, σύμφωνα με άλλες πηγές. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 που οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται τη χρηματοδότηση της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας.