ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο

Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαρτίου 2019, 14:09
ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά 789 εκατ. ευρώ

Mικρή μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στα 132,2 δισ. ευρώ από 132,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Η μείωση αυτή κατά 789 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (έναντι μειώσεως 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο) σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος προέρχεται από την μείωση κατά 1,065 δισ. ευρώ των καταθέσεων των επιχειρήσεων, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση πάντως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν αύξηση κατά 5,5%. .

Στο σκέλος των δανείων τον Φεβρουάριο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -0,6% από -1,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 458 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 705 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο του 2019, ήταν θετική κατά 603 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 408 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 1% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 1,6% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 651 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 216 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -5,8% από -4,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 47 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 192 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 147 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο του 2019, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 258 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr