current views are: 2

13 Απριλίου 2019
Δημοσίευση05:12

Reuters: Tο Σαββατοκύριακο η συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Η αντίδραση Λαγκάρντ και Τόμσεν

Δημοσίευση 05:12’
αρθρο-newpost

Η αντίδραση Λαγκάρντ και Τόμσεν

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ , Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Reuters: Το Σαββατοκύριακο η συμφωνία

Η Ελλάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας αυτό το σαββατοκύριακο για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου των μισών δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης χρέους, αναφέρει το Reuters που επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που πάντως δεν κατονομάζεται.

Τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο οποίος μίλησε στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε αυτή την κίνηση, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά- συμπλήρωσε- δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη.

«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό, είναι πιθανόν να παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, λόγω της ικανοποίησης με τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, «πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του Δημοσίου στον επίσημο τομέα».

Στο Δελτίο αναφερόταν παράλληλα, ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016- 2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο “χτίσιμο” ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».


σχετικα αρθρα