ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Μείωση του στόχου για το πλεόνασμα στο 2,5% επιδιώκει η Αθήνα - Επιφυλάξεις από τον ESM

Δημοσίευση 8 Μαΐου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 8 Μαΐου 2019, 10:48
Bloomberg: Μείωση του στόχου για το πλεόνασμα στο 2,5% επιδιώκει η Αθήνα - Επιφυλάξεις από τον ESM
Facebook Twitter Whatsapp

«Η δέσμευση της Ελλάδας είναι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» απαντά o ESM.

Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 έως το 2022 επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ακόμα και με χαμηλότερα πλεονάσματα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ειδικό λογαριασμό μεταφέροντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σαν εγγύηση για τους πιστωτές.

Ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έστειλε, σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως η δέσμευσή της είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022. Τις επιφυλάξεις του, για τις εξαγγελίες που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσον αφορά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, εξέφρασε εκπρόσωπος του ESM. «Η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ ξεκάθαρη:  Ο συμφωνημένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ» τόνισε ο εκπρόσωπος του ESM.

Το πρακτορείο περιγράφει και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το σχέδιό της στους πιστωτές.

Το Bloomberg αναφέρεται και στις επερχόμενες εκλογές, σημειώνοντας πως το κυβερνών κόμμα χάνει στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει τα τελευταία μέτρα να βοηθήσουν να κλείσει η ψαλίδα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία.