ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιχμές ΔΝΤ για παροχές Τσίπρα: «Σε λάθος κατεύθυνση οι φορολογικές υποσχέσεις»

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2019, 14:58
Αιχμές ΔΝΤ για παροχές Τσίπρα: «Σε λάθος κατεύθυνση οι φορολογικές υποσχέσεις»
Facebook Twitter Whatsapp

«Ανησυχούμε για τη μείωση του ΦΠΑ, να μην ακυρωθεί η μείωση του αφορολογήτου, αποδοκιμάζουμε τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις» διεμήνυσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Απέναντι» στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τόσο όσον αφορά τις ρυθμίσεις σε 120 δόσεις όσο και το πακέτο παροχών είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκφράζει ξεκάθαρα την ανησυχία του για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τη μείωση του ΦΠΑ, αλλά και την ακύρωση μείωσης του αφορολόγητου. Υπενθυμίζεται πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι που ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα, δήλωσαν πως δεν ήταν ενήμεροι για τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση των Θεσμών «τα μέτρα θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup». 

Μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα μας, Πίτερ Ντόλμαν, τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση κινείται αντίθετα».

«Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μειώσεις, διότι παράλληλα υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλμαν και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο.

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι κινήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, με ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών», σημείωσε, εκφράζοντας ξεκάθαρα την αντίθεση του Ταμείου στο πακέτο παροχών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε θέσει δύο βασικές προτεραιότητες για τη δημοσιονομική πολιτική: ένα καλύτερο μείγμα αυτής, με μείωση φόρων και αύξηση των πολύ χαμηλών κοινωνικών δαπανών.

«Για να δημιουργηθεί όμως ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογική βάση και «δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, συνεχίζοντας να εξαιρεί ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος και να μειώνει τη βάση του ΦΠΑ», υποστήριξκε ο Πίτερ Ντόλμαν.

Όσο για τις ρυθμίσεις, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τα δημοσιονομικά, εξαιτίας της καθιέρωσής τους, υποστηρίζοντας ότι σε μέσο όρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιερώνονταν τρεις ρυθμίσεις οφειλών τον χρόνο…

Το ΔΝΤ επανέλαβε σήμερα μέσω του Π. Ντόλμαν τη θέση του όπως έχει αποτυπωθεί και στην τελευταία έκθεσή του για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, υπό τον κίνδυνο να προκύψουν πιέσεις ύψους έως και 9 δισ. ευρώ από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσεις αναδρομικών.

Περιγράφοντας στη συνέχεια προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα και ευρύτερα στην αγορά, ο Π. Ντόλμαν κατέληξε πως «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη μη ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή και όχι σε πρόσκαιρα μέτρα».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr