ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαιρετίζει το ΔΝΤ την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, απορρίπτει τις εξαγγελίες Τσίπρα

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2019, 20:11
Χαιρετίζει το ΔΝΤ την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, απορρίπτει τις εξαγγελίες Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Εγκώμια, αλλά και αιχμές από το Ταμείο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγκώμια, αλλά και αιχμές επεφύλασσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις τελευταίε ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης: Και αυτό γιατί από τη μία το ΔΝΤ χαιρέτησε το αίτημα της χώρας μας για πρόωρη αποπληρωμή του 40% του δανείου που έχει συναφθεί, αλλά από την άλλη στάθηκε σαφώς απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόσο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, όσο και για τις φοροελαφρύνσεις.

Εγκώμια για την πρόωρη αποπληρωμή…              

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων από την Ελλάδα. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις διεμήνυσε πως «συμφωνούμε πως είναι καλή κίνηση που έχει νόημα».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στα κεντρικά γραφεία της Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις και ερωτηθείς σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε ότι σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα το 40% των υφισταμένων δανείων του οργανισμού (3,7 δισ. ευρώ περίπου).

Αυτό όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικασιών διαχείρισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει πρώτα να πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους ευρωπαίους εταίρους.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα μέσα της χρονιάς και στο πλαίσιο του «άρθρου 4».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ESM άναψε το πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή, η οποία σύμφωνα με τον οίκο Moody's είναι θετική εξέλιξη για το αξιόχρεο της χώρας. Όπως επισημαίνει σε σημερινό σημείωμά του ο οίκος, με την κίνηση αυτή βελτιώνεται περαιτέρω το προφίλ του ελληνικού χρέους.

…αλλά και αιχμές για το πακέτο Τσίπρα

Μπορεί το Ταμείο να είχε καλά λόγια να πει για την αποπληρωμή του δανείου, ωστόσο ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν μάσησε τα λόγια του: Τόνισε χαρακτηριστικά πως η Αθήνα πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση κινείται αντίθετα».

«Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μειώσεις, διότι παράλληλα υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλμαν και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο.

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι κινήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, με ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών», σημείωσε, εκφράζοντας ξεκάθαρα την αντίθεση του Ταμείου στο πακέτο παροχών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε θέσει δύο βασικές προτεραιότητες για τη δημοσιονομική πολιτική: ένα καλύτερο μείγμα αυτής, με μείωση φόρων και αύξηση των πολύ χαμηλών κοινωνικών δαπανών.

«Για να δημιουργηθεί όμως ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογική βάση και «δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, συνεχίζοντας να εξαιρεί ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος και να μειώνει τη βάση του ΦΠΑ», υποστήριξε ο Πίτερ Ντόλμαν.

Όσο για τις ρυθμίσεις, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τα δημοσιονομικά, εξαιτίας της καθιέρωσής τους, υποστηρίζοντας ότι σε μέσο όρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιερώνονταν τρεις ρυθμίσεις οφειλών τον χρόνο…