ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται το ακατάσχετο για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις- Τι προβλέπει τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 15 Μαΐου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2019, 14:22
Αυξάνεται το ακατάσχετο για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις- Τι προβλέπει τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή
Facebook Twitter Whatsapp

Thn tropol

Τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, να αυξήσουν το ακατάσχετο του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού, υπό την προϋπόθεση πως θα είναι συνεπείς, δίνει βουλευτική τροπολογία που ψηφίζεται αυτή την ώρα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο της ρύθμισης (υπογράφουν οι κ.κ. Μπαλαούρας και Μαντάς), παρέχεται κίνητρο σε οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση μέσω της προοδευτικής σε μηνιαία βάση αποδέσμευσης κατασχεθέντος λογαριασμού τραπεζικού ή πληρωμών. «Σκοπός είναι η επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών ως προς την εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, καθώς η προοδευτική αποδέσμευση χορηγείται σε όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και τηρούν τους όρους της ρύθμισης. Η επιβράβευση έχει τη μορφή εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας, προκειμένου οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησής τους καθώς και τις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Σε ό,τι αφορά το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης, αυτό υπολογίζεται από το άθροισμα των γινομένων των ποσών των τελευταίων μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεων, που εξοφλήθηκαν εντός του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού.