current views are: 1

16 Μαΐου 2019
Δημοσίευση18:08

Καρφιά των Ευρωπαίων μετά το Eurogroup: Σημαντικός αντίκτυπος από τις παροχές Τσίπρα – Ίσως να μην πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα

«Ανησυχούμε γι’ αυτό, δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση»

Δημοσίευση 18:08’
αρθρο-newpost

«Ανησυχούμε γι’ αυτό, δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση»

Οι πληροφορίες και οι διαρροές των τελευταίων ημερών, ότι δηλαδή έχει προκαλέσει σύγχυση και δυσφορία στους δανειστές το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης. Και αυτό γιατί, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεφύλασσε σαφή «καρφιά», κατά της κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως με τα μέτρα ίσως να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Μηνύματα έστειλε και ο θεωρούμενος ως σύμμαχος της κυβέρνησης Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για ενδεχομένως σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο από τα μέτρα.

«Ενδεχομένως να μην πιαστεί ο στόχος για το πλεόνασμα»

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup, o κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε αναφερόμενος στη χώρα μας ότι «είδαμε τα spread να ανεβαίνουν κατά περίπου 15 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα καθώς υπήρξε η ανακοίνωση των μέτρων και κάποια εφαρμόστηκαν ήδη. Ανησυχούμε γι’ αυτό, δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση. Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου αλλά θα προηγηθεί ο νέος προϋπολογισμός»

«Ανησυχούμε και για την σύνθεση αυτού του πακέτου [σ.σ. των φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας]», συμπλήρωσε καθώς τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και θα υπάρξει η έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup».

Πάντως, ο κ. Ρέγκλιγνκ δεν επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα άλλαξε μονομερώς τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον ειδικό λογαριασμό με πόρους 5,5 δισ. ευρώ, τη δημιουργία του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω λογαριασμός (escrow account) σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως ως εγγύηση έναντι των δανειστών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Τοποθετούμενος επ’ αυτού, ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και επιχείρησε να λειάνει την κριτική που άσκησε στην αρχική του τοποθέτηση: «Υπάρχει μια συμφωνία, έχουμε μια προκαταρκτική εκτίμηση για τα μέτρα, όχι την τελική. Η χώρα διατηρεί στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβήτησαν τον στόχο για φέτος. Ξέρετε ότι για το 2020 προτείνουν μια χρήση του ‘μαξιλαριού’ για να μειωθεί ο στόχος αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε τη στήριξή του στο ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων που έλαβε η χώρα μας από το Ταμείο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι απαιτείται η έγκριση από τα κράτη μέλη.

Σεντένο: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του οργάνου Μάριο Σεντένο, εμφανίστηκε να κρατά στάση αναμονής, σημειώνοντας πως ο Γ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών για το πακέτο των θετικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι αναλυτική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης. «Η Ελλάδα έχει υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους έως τώρα και περιμένουμε ότι η δέσμευση προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να τιμάται ώστε η χώρα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον», συνέχισε.

Προειδοποίηση και από Μοσκοβισί

Προειδοποιήσεις για τις κυβερνητικές παροχές επεφύλασσε ωστόσο και ο θεωρούμενος ως σύμμαχος της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Υποστήριξε λοιπών πως η Κομισιόν εξετάζει τα μέτρα και η εκτίμηση θα υπάρχει στην επόμενη έκθεση για την Ελλάδα.

«Εξετάζουμε την δημοσιονομική πλευρά των μέτρων αλλά και το αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα και οι ελληνικές αρχές θα καθορίσουν την πολιτική τους στα έσοδα και τις δαπάνες». «Έχοντας πει αυτό», συνέχισε, «υπό την αυξημένη εποπτεία η χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και την υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και άρα συνέπειες για τους συμφωνηθέντες στόχους και τις απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε στενά για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι, διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης με νέα του παρέμβαση στην εφημερίδα Financial Times. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαρροές από αξιωματούχους της ευρωζώνης περί προβληματισμού των Θεσμών λόγω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. «Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισήμανε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη.


σχετικα αρθρα