ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ανησυχούν Στουρνάρας και δανειστές για τις παροχές Τσίπρα

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2019, 18:35
Γιατί ανησυχούν Στουρνάρας και δανειστές για τις παροχές Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Με τις παρεμβάσεις του εντός της εβδομάδας ο Γιάννης Στουρνάρας χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα. Μηνύματα που έγιναν ακόμη πιο ηχηρά, καθώς την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ορθά – κοφτά πως οι παροχές Τσίπρα ενδεχομένως να σταθούν η αιτία για να μην πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούν δανειστές και Τράπεζα της Ελλάδος τις κινήσεις της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό πεδίο, τις παροχές δηλαδή που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ψηφίστηκαν από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Με τις παρεμβάσεις του εντός της εβδομάδας ο Γιάννης Στουρνάρας χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα. Μηνύματα που έγιναν ακόμη πιο ηχηρά, καθώς την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ορθά – κοφτά πως οι παροχές Τσίπρα ενδεχομένως να σταθούν η αιτία για να μην πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και μπορεί η Κομισιόν να άδειασε τον Ρέγκλινγκ, ωστόσο είναι γεγονός πως ο προβληματισμός των δανειστών είναι εμφανής και πλέον δεν γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από υπολογισμένες φράσεις και «ευγενικές» προειδοποιήσεις.

Η προειδοποίηση της ΤτΕ

Τα βασικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους που  προκάλεσαν την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα, καθώς δείχνουν μηδενικά περιθώρια για παροχές, είναι τα εξής, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής:

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης σε ενοποιημένη βάση είναι 1% του ΑΕΠ έναντι 1,4% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Υπάρχει επομένως υστέρηση 0,4% του ΑΕΠ. Προσαρμοσμένη σε όρους μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη, φθάνοντας το 0,8% του ΑΕΠ. Επομένως, αν θεωρηθεί ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τον υπόλοιπο χρόνο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα υστερεί έναντι του περυσινού που ήταν 4,3% του ΑΕΠ και, αν η υστέρηση διατηρηθεί στο 0,8% του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου, το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσγειωθεί ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας τον στόχο, αλλά χωρίς το παραμικρό περιθώριο για επιπλέον παροχές.
  • Τα φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ ή 5% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2018, ενώ ειδικά οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι κατά 24% ή περίπου 1 δισ. ευρώ. Την παρτίδα σώζουν οι έμμεσοι φόροι, που είναι αυξημένοι κατά περίπου 5,5% ή 400 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ανησυχία του για την περαιτέρω πορεία των φορολογικών εσόδων σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, όπου η ελληνική «παράδοση» θέλει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να χαλαρώνει. Συνολικά, τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 0,5% σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Οι δαπάνες είναι και αυτές αυξημένες κατά 4% ή περίπου 700 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Αυξημένες είναι κυρίως οι μεταβιβάσεις, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού είναι ελαφρώς αυξημένες και για συντάξεις ελαφρώς μειωμένες.

Τι βλέπουν οι θεσμοί

Οι πρώτες εκτιμήσεις των θεσμών δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση, του μηδενικού σχεδόν περιθωρίου για παροχές. Συγκεκριμένα, πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι χωρίς τα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί μόλις στο 3,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ, αφήνοντας ένα περιθώριο μικρότερο από 200 εκατ. ευρώ.  Τα δε μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εκτιμώνται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ πάνω από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Έτσι, οι θεσμοί υπολογίζουν ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης το πρωτογενές αποτέλεσμα θα κλείσει κάτω ακόμη και από το 3% του ΑΕΠ, περίπου στο 2,8% του ΑΕΠ. Και αυτό χωρίς να υπολογίζεται η ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση στα φορολογικά έσοδα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, την οποία ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Έτσι, δικαιολογείται η εκτίμηση του κ. Ρέγκλινγκ για υστέρηση έναντι του στόχου κατά σημαντικό ποσοστό.