ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Το ΚΑΣ μπλοκάρει την επένδυση της COSCO στο λιμάνι

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2019, 12:54
New York Times: Το ΚΑΣ μπλοκάρει την επένδυση της COSCO στο λιμάνι
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Σχεδόν δυο μήνες μετά την πρόταση του ΚΑΣ, η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμη αποφασίσει...

Με βαριές αιχμές κατά του ΚΑΣ, οι έγκριτοι New York Times φιλοξενούν άρθρο για τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις της COSCO, που βρίσκονται «στο επίκεντρο μιας νέας σύγκρουσης, με τα τοπικά συμφέροντα εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκόσμιας στρατηγικής μιας υπερδύναμης».

Έλληνες αρχαιολόγοι έχουν καθυστερήσει μια επένδυση ύψους άνω των 612 εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρεται από την κινεζική εταιρεία που επιδιώκει να αναδιοργανώσει και να επεκτείνει το λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δρόμος του μεταξιού» του Προέδρου Σι Τζιπίνγκ, γράφουν οι New York Times.

 Στις αρχές του περασμένου μήνα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδας, ως συμβουλευτικό όργανο, πρότεινε να χαρακτηριστούν τα πάντα μέσα στα όρια της αρχαίας πόλης του Πειραιά - τα περισσότερα από τα οποία επικαλύπτονται από το σύγχρονο λιμάνι και το εμπορικό κέντρο –, αρχαιολογικός χώρος. Αυτό θα έδινε στους αρχαιολόγους μεγαλύτερη εξουσία να παρακολουθούν τα κατασκευαστικά έργα και να καθορίζουν τα σχέδια για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Από την πλευρά του, συνεχίζουν οι NYT, o Οργανισμός Λιμένος Πειραιά όπου η κρατική κινεζική εταιρεία Cosco  κατέχει ποσοστό 51%, φοβάται ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως αρχαιολογικός χώρος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στο έργο της. Η κινεζική πρεσβεία συμμετείχε ακόμη και μετά την πρόταση του ΚΑΣ, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι τα σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού δεν θα εκτροχιαστούν.

Και οι δύο πλευρές περιμένουν την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, να ανακοινώσει εάν θα αποδεχθεί την πρόταση πλήρως, εν μέρει, ή καθόλου. Ανάλογα με το τι θα συμβεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί σε μια διπλωματική διαμάχη με τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της, σε μια εποχή που η χώρα είναι σε απελπιστική ανάγκη ξένων επενδύσεων.

Αλλά αυτή η ιστορία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το πολιτικό θέατρο της σύγχρονης Ελλάδας παρά με το παρελθόν που παρεμποδίζει το μέλλον.

Η ιστορία και τα πολιτικά παιχνίδια

Τέσσερα από τα πιο θαυμάσια χάλκινα αγάλματα που σώζονται από την αρχαία Ελλάδα - πιθανώς θαμμένα για να τα κρύψουν από τους Ρωμαίους - ανακαλύφθηκαν στον Πειραιά το 1959 από εργάτες της εταιρείας ύδρευσης. Έκτοτε, οι εργασίες δημοσίων έργων αποκάλυψαν πολλά για το παρελθόν της πόλης. Αρχαιολόγοι και συνεργεία κατασκευής συνεργάστηκαν στενά για τη διατήρηση των αρχαίων ευρημάτων. Στην πραγματικότητα, οι συμβάσεις για μεγάλα έργα παρέχουν αυστηρό πλαίσιο, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να πληρώνουν για τις ανασκαφές.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά έχει εκφράσει την προθυμία του να σεβαστεί το παρελθόν και να προστατεύσει τις αρχαιότητες σύμφωνα με τη συμφωνία παραχώρησης που κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο - η οποία περιλαμβάνει την καταβολή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των αρχαίων τειχών.

Ποιο είναι λοιπόν το νόημα να κηρυχθεί τόσο μεγάλο κομμάτι του Πειραιά ως αρχαιολογικός χώρος; Και αν αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους αρχαιολόγους, γιατί δεν το έκανε νωρίτερα; Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού λένε ότι εάν η πρόταση του ΚΑΣ γίνει αποδεκτή, η επένδυση δεν θα μπλοκάρει. «Το μόνο που λέμε είναι ότι κάτω από αυτή την πόλη βρίσκεται η αρχαία πόλη», ανέφερε ένας υπάλληλος στον δημοσιογράφο των NYT . Αλλά αυτό δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως επικριτή του κινεζικού κατασκευαστικού έργου θα τον έκανε να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας του παρελθόντος της πόλης - και θα απευθυνόταν στους αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι σκεπτικοί με την επένδυση της COSCO. Ο κ. Μπελαβίλας ήταν προσεκτικός: Λέει ότι υποστηρίζει τις κινεζικές επενδύσεις, αλλά εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρόταση του ΚΑΣ ως  «εφαρμογή του νόμου».  Όπως είπε σε ένα σάιτ: «Όταν οι επενδυτές δεν έχουν τη νοοτροπία κατακτητών ή αποικιοκρατών, όλα μπορούν να γίνουν».

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά, απέδωσε την παρέμβαση του ΚΑΣ στις «ιδεολογικές εμμονές» της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτές «υπονομεύουν την κατασκευαστική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα για το Φόρουμ Belt and Road, όπου το λιμάνι του Πειραιά παρουσιάστηκε ως ένα από τα έργα που ενισχύουν τη σύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια οικονομία. Αλλά ο πρωθυπουργός έχει μετακινηθεί σε αυτή τη θέση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, στις αρχές του 2015, αντιτάχθηκε αρχικά στην ιδιωτικοποίηση, αλλά οι πιστωτές της Ελλάδας ανάγκασαν την κυβέρνηση να προσαρμοστεί, οδηγώντας στην πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού στο λιμάνι τον Αύγουστο του 2016. Η κινεζική εταιρεία, για σχεδόν 10 χρόνια, λέει ότι οι επενδύσεις της έχουν ήδη δημιουργήσει θέσεις εργασίας για περισσότερα από 3.000 άτομα και, έμμεσα, για άλλες 10.000.

Σχεδόν δυο μήνες μετά την πρόταση του ΚΑΣ, η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμη αποφασίσει - συνδέοντας το δράμα γύρω από την ανάπτυξη του Πειραιά  με τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής και τις ευρωεκλογές. Αυτό, επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται στους ψηφοφόρους του ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες με αυτούς, καταλήγουν οι New York Times.