ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ραντάρ της εφορίας τα «κρυφά» εισοδήματα από τα ακίνητα – Εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2019, 10:45
Στα ραντάρ της εφορίας τα «κρυφά» εισοδήματα από τα ακίνητα – Εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ
Photo: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Πού επικεντρώνονται οι φορολογικοί έλεγχοι

Στα ραντάρ της Εφορίας βρίσκονται και φέτος φορολογούμενοι που νοικιάζουν μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb τα ακίνητα τους αλλά «ξεχνούν» να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμετάλλευση τους.

Οι φορολογικοί έλεγχοι επικεντρώνονται σε περιοχές όπου κυριαρχεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις οι εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.

«Σύμμαχος» των ελεγκτών το Μητρώο Ακινήτων

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» τους ελέγχους διευκολύνει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, καθώς και τα έσοδα που εισπράττουν από τις συγκεκριμένες μισθώσεις. Όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά πρέπει να έχουν δηλωθεί υποχρεωτικά στο συγκεκριμένο Μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται, εκτός από τις χρηματικές ποινές για φοροδιαφυγή, και με αυτοτελή πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα, μέσω του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ πραγματοποιείται η καταγραφή και των ακινήτων και των εισοδημάτων. Τα στοιχεία που καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  •  ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,
  • το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,
  • η επωνυμία εκάστης ψηφιακής πλατφόρμας,
  • τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη και η λήξη της μίσθωσης,
  • ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, Booking και HomeAway, όπου αναγγέλλονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και εντοπίζουν τις περιπτώσεις ιδιοκτητών με αδήλωτες μισθώσεις.

Η «μόδα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς), έχει κατακτήσει πλέον όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.

Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500. 

Τα «κρυφά» εισοδήματα

Μόνο για το 2018 από ελέγχους που έκανε πιλοτικά η ΑΑΔΕ προέκυψε πως 38 φορολογούμενοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ.

Μη καταβολή ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» το 2018 «έτρεξε» μία ακόμα ελεγκτική δράση από την ΑΑΔΕ με επίκεντρο τα ακίνητα.

Από αυτή εντοπίστηκαν 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα να μην έχουν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 253.301 ευρώ. Παράλληλα «έτρεξε» και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με τα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων, με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9 τα 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.