ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την «κρησάρα» του EuroWorking Group οι παροχές Τσίπρα

Δημοσίευση 3 Ιουνίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2019, 09:32
Από την «κρησάρα» του EuroWorking Group οι παροχές Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον λογαριασμό των παροχών που εξαγγέλλονται.

Το πακέτο παροχών του πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των τεχνοκρατών του EuroWorking Group, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αν και επισήμως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του σημερινού EWG, θεωρείται σχεδόν βέβαιον (όπως συνέβη προ ημερών και στο Eurogroup του Μαΐου) ότι ως εκπρόσωπος της χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον λογαριασμό των παροχών που εξαγγέλλονται.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα θα εξεταστεί το περιεχόμενο των παροχών, το πόσο συμβατό είναι αυτό με την ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, οι προθέσεις των πιστωτών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αποφάσεων για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και οι πάγιες συστάσεις για επιτάχυνση στο μεταρρυθμιστικό «μέτωπο».

Σημειώνεται πως η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι πυκνή σε μηνύματα, καθώς την Τετάρτη αναμένεται και η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Θα έχει προηγηθεί την Τρίτη η δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, δίνοντας μια πρώτη σημαντική ένδειξη για τη δυναμική της ανάπτυξης τη φετινή χρονιά. Την ίδια ώρα, και παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση που καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε για πρώτη φορά στην περιοχή του 2,8% την Παρασκευή, δεν προκρίνεται εκτός απροόπτου, η διενέργεια μιας ομολογιακής έκδοσης από το ελληνικό Δημόσιο πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η Κομισιόν ετοιμάζει τον «λογαριασμό»

Με την έκθεση της Κομισιόν την Τετάρτη αναμένεται να διατυπωθούν οι προβληματισμοί των θεσμών για την πορεία των δημοσίων οικονομικών φέτος στη σκιά των παροχών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές και οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε κέντρα της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στον ESM, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, για τον κίνδυνο σημαντικής απόκλισης φέτος από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, φέρονται ορισμένες πλευρές να κάνουν λόγο για την απειλή σημαντικής απόκλισης ακόμη και στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ ή περίπου 1% του ΑΕΠ, αν και ασφαλείς προβλέψεις εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, της απόδοσης των ρυθμίσεων για τις οφειλές και της πορείας του ελληνικού ΑΕΠ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr