ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στη φορολογία: Μειώνεται από τον Αύγουστο ο ΕΝΦΙΑ, αλλάζει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2019, 07:57
Αλλαγές στη φορολογία: Μειώνεται από τον Αύγουστο ο ΕΝΦΙΑ, αλλάζει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Το 2020 αναμένονται περαιτέρω ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανάσα στην τσέπη εκατομμυρίων φορολογουμένων αναμένεται να δώσουν οι αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος τον Αύγουστο, βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων αποτελούν τις βασικές αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν σε πρώτη φάση, ενώ από το 2020 θα ισχύσουν ελαφρύνσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με σταδιακές μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και μέτρα ενίσχυσης της οικοδομής.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο

Πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν από τον Αύγουστο μειωμένα τα φετινά εκκαθαριστικά τους σημειώματα και συγκεκριμένα θα ισχύσει:

- Μείωση κατά 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες

- Μείωση κατά 20% σε όλη τη μεσαία τάξη

-Μείωση κατά 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων, στοχεύοντας να υπαχθούν σε αυτήν όσοι περισσότεροι πολίτες έχουν οφειλές. Ιδιαίτερα ευνοημένοι από τις αλλαγές αυτές θα είναι περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ καθώς θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, με τη μείωση της ελάχιστης δόσης.

Συγκεκριμένα:

- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

- Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

- Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

- Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

- Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Οι αλλαγές που θα έρθουν το 2020

Μειώσεις στη φορολογία θα δουν από το 2020 επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

- Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
- Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
- Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
- Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
- Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.