ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφουν οι καταθέσεις - Τέλος τα capital controls από 1η Οκτωβρίου

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2019, 10:57
Επιστρέφουν οι καταθέσεις - Τέλος τα capital controls από 1η Οκτωβρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πρόκειται να εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση την πλήρη κατάργηση των capital controls . 

Ρεκόρ έξι και πλέον ετών καταγράφηκε στη μηνιαία άνοδο των καταθέσεων τον Ιούνιο, με καταλύτη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προεξόφληση της πολιτικής αλλαγής από τους αποταμιευτές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι αυξημένες εισροές χαρτονομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν άκοπα όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, καθώς πολλοί αποταμιευτές προσέρχονται από μόνοι τους στα καταστήματα για να κάνουν κατάθεση, ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη άρση των capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα εισηγηθεί την κατάργηση στο τέλος Σεπτεμβρίου και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα επανέλθει ξανά, ύστερα από περίπου 4,5 χρόνια σε καθεστώς ευρωζώνης, εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η πρόσφατη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, η έναρξη της διαδικασίας επανασύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με το διεθνές σύστημα και η μείωση του κινδύνου χώρας με την ανάδειξη μίας κυβέρνησης αυτοδύναμης με ορίζοντα τετραετίας, επιτρέπουν αυτήν την κίνηση, χωρίς ουσιαστικό ρίσκο για τον κλάδο.

Οταν ληφθούν οι αποφάσεις, θα είναι δυνατή η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκτός Ελλάδος και οι αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς κανένα όριο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, «τα capital controls ήταν για μεγάλη μερίδα καταθετών συνυφασμένα με την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς με την απόφασή της για διενέργεια δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015 προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και την τρίτη, αναγκαστική ανακεφαλαιοποίησή τους, κλονίζοντας ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη». Είχαν προηγηθεί φυσικά συνολικές εκροές 40 δισ. ευρώ περίπου μέσα σε ένα εξάμηνο, απόρροια της «περήφανης διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη με τους θεσμούς.

Οι αποταμιεύσεις

Ετσι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο λόγω των ευνοϊκών για τη Νέα Δημοκρατία δημοσκοπήσεων, δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που έπειτα από πολλά χρόνια άρχισαν να εμπιστεύονται ξανά τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες. Η τάση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις ευρωκάλπη και την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των καταθέσεων χαρτονομισμάτων επί των συνολικών εισροών, ύστερα από μία κοιλιά που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο μήνα ενισχύθηκαν κατά 1,67 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο του 2013, σε περιόδους πλην του Δεκεμβρίου, όπου παραδοσιακά η άνοδος είναι μεγαλύτερη για διαφορετικούς όμως λόγους, που δεν σχετίζονται με την εμπιστοσύνη.

Ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από φυσικά πρόσωπα, που «φούσκωσαν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Ενα μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε σε καταθέσεις αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων που βρίσκονταν σε θυρίδες ή άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Θετικό ήταν το πρόσημο του Ιουνίου και για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, με τις σχετικές καθαρές εισροές να διαμορφώνονται στα 860 εκατ. ευρώ, εξέλιξη φυσιολογική, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον για τα καλά στην τουριστική σεζόν. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr