ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα-«ανάσα» για όλους: Ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ το 2020 - Πόσο πέφτουν οι φόροι

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2019, 18:27
Μέτρα-«ανάσα» για όλους: Ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ το 2020 - Πόσο πέφτουν οι φόροι
Facebook Twitter Whatsapp

Από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός ξεδίπλωσε ένα πακέτο - ανάσα που αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αύξηση των καθαρών αποδοχών τους θα δουν από τον πρώτο μήνα του 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω της μείωσης του φόρου εισοδήματος, ενώ άλλη μία αύξηση θα διαπιστώσουν οι μισθωτοί τον Ιούλιο με τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η διατήρηση του αφορλόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ και η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ φέρνουν φοροανάσες στα νοικοκυριά που ξεκινούν από 177 ευρώ και φθάνουν τα 477 ευρώ για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και χωρίς παιδιά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις φόρων για τους φορολογουμένους με παιδιά, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη γεύση των φοροελαφρύνσεων τον Ιανουάριο του 2020. Θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές τους θα είναι μειωμένος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Το δεύτερο κύμα φοροελαφρύνσεων θα έρθει για τα νοικοκυριά το 2021 με τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει σήμερα τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το 2023 η εισφορά θα αποτελεί παρελθόν για όλους τους φορολογουμένους.
Με τις αλλαγές που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος, που φθάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο, αλλά θα το διαπιστώσουν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, ενώ οι περίπου 250.000 επιχειρήσεις θα είναι οι μεγάλες κερδισμένες του 2020 καθώς τα φετινά κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% και ο φόρος στα μερίσματα θα προσγειωθεί στο 5% από 10%. Από το 2021 θα ξεκινήσει το ξήλωμα και του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2020 που αφορά τους πάντες: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγορά ακινήτων, αγρότες. «Θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα για το 2020» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, για να προσθέσει ότι το 2019 η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα, όπως είπε, η κυβέρνηση «επιστρέφει πίσω τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα πλεονάσματα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούσε πολύ πάνω από τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί στους πιστωτές, πλήττοντας την οικονομία». «Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα αδίκως της πήραν» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαγγέλλοντας το σταδιακό ξήλωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος από το 2021. Και οι δύο φόροι θα αποτελούν παρελθόν το 2023.

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr