current views are: 12

16 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:08

Στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων προϋπολογισμός, φορολογικό νομοσχέδιο και εκκρεμή προαπαιτούμενα

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Δημοσίευση 05:08’

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Τα δημοσιονομικά, δηλαδή τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή, και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, καθώς ανοίγει σήμερα η αυλαία της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στον «χορό» αναμένεται να μπουν την επόμενη Δευτέρα και οι αξιωματούχοι εκπρόσωποι των δανειστών.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με φόντο το θετικό κλίμα που συνάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Ελσίνκι, τόσο κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής όσο και κατά τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους (Κλάους Ρέγκλινγκ, Μάριο Σεντένο, Βάλντις Ντομπρόβκις κ.ά.) στο περιθώριο της συνόδου την Παρασκευή και προχθές, Σάββατο.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας άκουσε δημόσια επαινετικά σχόλια για την κυβέρνηση στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέγκλινγκ άνοιξε για πρώτη φορά «παράθυρο» να εξεταστεί, υπό προϋποθέσεις, το 2020 η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η «ατζέντα» των συζητήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρόκειται να παραδώσει τις πρώτες διατάξεις από το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της κοστολόγησης από την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.

Πρόκειται για τις μειώσεις φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ΔΕΘ.

Αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία της διαπραγμάτευσης- διότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη- οι μειώσεις ξεκινούν από τα 177 ευρώ για έναν άγαμο με εισόδημα έως 10.000 ευρώ και φτάνουν τα 640 ευρώ για έναν φορολογούμενο με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ.

Τις ελαφρύνσεις προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020, στην οποία για το πρώτο κλιμάκιο ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται στο 9% από 22%.

Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό φτάνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 250 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το συνολικό ύψος των φοροελαφρύνσεων για το 2020.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει μαζί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2020), τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% και τα μέτρα για την αγορά των ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης).

Ολα αυτά τα μέτρα θα περάσουν ένα προς ένα κάτω από το μικροσκόπιο των θεσμών, για να υπολογιστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και το εύρος της επίπτωσης στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο.

Εκτός από τις φορολογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η νέα αξιολόγηση, με βάση την οποία θα συνταχθεί η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει μια σειρά από εκκρεμή προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SMP’s).

Στόχος είναι η 4η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ώς τον Νοέμβριο για να δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί τη δυνατότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε τα κέρδη από τα ANFA’s και τα SMP’s να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.


σχετικα αρθρα