ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «νάρκες» στον Περσικό «σκάνε» στις τσέπες των καταναλωτών - Στα 2 ευρώ η βενζίνη, στο 1,20 το πετρέλαιο θέρμανσης - Τι ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 10:29
Οι «νάρκες» στον Περσικό «σκάνε» στις τσέπες των καταναλωτών - Στα 2 ευρώ η βενζίνη, στο 1,20 το πετρέλαιο θέρμανσης  - Τι ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγάλος χαμένος της κρίσης στον Περσικό Κόλπο οι καταναλωτές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον Περσικό Κόλπο και τον «πόλεμο» του πετρελαίου, που ξέσπασε μετά τις επιθέσεις στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου στη Σαουδική Αραβία, είναι στραμμένα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Λόγω των εξελίξεων, οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως χθες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να θεωρείται θέμα ωρών η αύξηση των τιμών και στην Ελλάδα, αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές.

Τη Δευτέρα η τιμή του μαύρου χρυσού κατέγραψε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδό της από το 1991, μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Το πρωί της Τρίτης, όμως, στις ασιατικές αγορές οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,54% στα 67,96 δολάρια το βαρέλι.Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται σήμερα κατά 1,64% στα 61,87 δολάρια το βαρέλι.

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, χθες εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού στην Ελλάδα, οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου, εκτιμώντας πως οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα θα αυξηθούν ακόμη και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αν δεν πέσουν οι τιμές διεθνώς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, Γιώργο Ασμάτογλου, οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία συνιστούν σοβαρό πλήγμα, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα.

Ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε πως είναι πιθανό να αυξηθούν οι τιμές τόσο του πετρελαίου θέρμανσης, κίνησης, της βενζίνης και του φυσικού αερίου, όσο και αρκετών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Αυξήσεις θα έχουμε ούτως ή άλλως», αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ώστε να διατηρηθούν κατά το δυνατόν οι τιμές σε χαμηλό ύψος. «Αν το βαρέλι υπερβεί τα 70 δολάρια το βαρέλι (σήμερα είναι στα 67 δολάρια), αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναμένεται να υπάρξει αύξηση ύψους 4% - 5% στον πίνακα των τιμών των πρατηρίων καυσίμων.

«Θα τη δούμε την αύξηση διαδοχικά, οι τιμές επηρεάζονται είτε αγοράζει η Ελλάδα από το Ιράν ή τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές επηρεάζονται» είπε ο κ. Ασμάτογλου και ανέφερε ότι τα πρατήρια δεν έχουν αποθέματα ώστε να απορροφήσουν την αύξηση και να μην μετακυληθεί το κόστος στον καταναλωτή.

Μάλιστα, σημειώνει ότι είναι πιθανή η «έκρηξη» των τιμών στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης του οποίου υπολογιζόταν περίπου στο 1 ευρώ ανά λίτρο, πριν από την επίθεση.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ειδικά ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6 FM», από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα του η αναταραχή με τις τιμές του πετρελαίου «να μείνει μόνο στο χρηματιστήριο, ώστε να μην αποτυπωθεί στην αντλία»

Ο κ. Κιούσης προειδοποίησε ότι «αν κάτσει στα 70 δολάρια το βάρελι το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στην βενζίνη)».

Παρόλα αυτά, επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «είναι παρακινδυνευμένο να πούμε αν τελικά θα υπάρξει αύξηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, επεσήμανε πως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, όλα είναι υποθετικά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις, αλλά όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το πεδίο της εμπορίας και της διύλισης, αν το χθεσινό άλμα διατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα, τότε έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας.

Παγκόσμια ανησυχία για «έκρηξη» των τιμών στα καύσιμα

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, που θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Ο καθηγητής Μπάτλερ εξηγεί ότι αν πραγματοποιηθούν αντίποινα, ο κίνδυνος της οικονομικής ύφεσης θα είναι προ των πυλών.

Για την Ελίμα Κροφτ, επικεφαλής της στρατηγικής της Βασιλικής Τράπεζας του Καναδά, δήλωσε ότι αυτές οι επιθέσεις των drones είναι «μια κατάσταση που αλλάζει το παιχνίδι στην κλιμακούμενη ιρανική αντιπαράθεση».

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν τα σενάρια από αναλυτές της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τα σενάρια της Goldman Sachs:

  • Αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από έξι εβδομάδες, τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να διοχετεύσουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά
  • Αποθέματα Πετρελαίου, που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις,
  • Εφόσον η ζημιά αποκατασταθεί εντός μίας εβδομάδας, τότε οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά τρία με πέντε δολάρια το βαρέλι, προκειμένου να δείξουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά.
  • Αν η μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μείνει εκτός αγοράς από δύο έως έξι εβδομάδες, αυτό θα ανεβάσει τις τιμές πετρελαίου μπρεντ κατά πέντε με 14 δολάρια το βαρέλι.
  • Μία σημαντική απώλεια στην αγορά για περισσότερους από τρεις μήνες με τιμή στο βαρέλι πετρελαίου πάνω από 75 δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση και προσφορά πετρελαίου.
  •