current views are: 7

18 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση04:41

Τι θα γίνει με την τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα μετά την κρίση στον Κόλπο – Ανησυχία για κερδοσκοπία στην αντλία

Καθησυχάζει η αγορά για μεγάλες αυξήσεις

Δημοσίευση 04:41’

Καθησυχάζει η αγορά για μεγάλες αυξήσεις

Μεγάλο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα οι ραγδαίες εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας και να δούμε σημαντικές αυξήσεις. Το αν τελικά επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι θα φανεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, ενώ η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Για αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 4% με 5% που μεταφράζεται σε «καπέλο» περίπου 6 λεπτών το λίτρο, έκανε λόγο ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος των Πρατηριούχων, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της απλής αμόλυβδης διαμορφωνόταν σε 1,589 ευρώ το λίτρο, τη Δευτέρα, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,374 ευρώ το λίτρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Ασμάτογλου η αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου έρχεται ένα μήνα πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

«Υπολογίζαμε ότι θα έβγαινε στο 1 ευρώ το λίτρο την εναρκτήρια περίοδο. Τώρα με τις αυξήσεις αυτές δεν ξέρουμε και αν φτάσει στο 1,20. Θα είναι πολύ ακριβό», δήλωσε ο πρόεδρος των Πρατηριούχων.

Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης θα είναι αισθητές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Το Σάββατο θα δούμε την αύξηση του 4%-5% διαδοχικά», υποστήριξε ο ίδιος, μιλώντας και στον ΑΝΤ1.

Απέδωσε το γεγονός αυτό στο ότι «οι τιμές επηρεάζονται είτε η Ελλάδα αγοράζει από τη Σ. Αραβία είτε από το Ιράν είτε από τη Βενεζουέλα.

«Ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί ο κόσμος. Είναι παιχνίδι των μεγάλων. Ξέρουμε πολύ καλά τη δύναμη που έχει το πετρέλαιο. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Καταστρέφει χώρες. Δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε ούτε να πανικοβάλουμε τον κόσμο, να τρέχει στα πρατήρια και να γεμίζει τα αμάξια του» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στο One Channel, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε τη Δευτέρα καθησυχαστικός για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά. Διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας εκτιμώντας ότι η επίπτωση στις τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά μέχρι την Παρασκευή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση να εκτιμά ότι αυτού του ύψους η αύξηση είναι απορροφήσιμη.

Οι δύο υφυπουργοί –Ενέργειας και Ανάπτυξης- ανέφεραν ότι μικρές αυξήσεις της τάξης των 2-3 λεπτών εξαιτίας της αναταραχής στη διεθνή αγορά μπορεί να απορροφηθούν από τους πρατηριούχους, ενώ τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές και υπενθύμισαν ότι στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ.: στις αρχές του καλοκαιριού με την κρίση στο Ιράν) οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

«Σαφάρι» ελέγχων

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν επιτήδειων με αυξημένους ελέγχους όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

• Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.

• Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.

• Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

• Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.

• Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή

 Αποκλιμάκωση των τιμών στις διεθνείς αγορές

Μετά την αλματώδη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που καταγράφηκε τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφονται στα 63,41 δολάρια, μειωμένες κατά 0,24%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά 0,57% στα 59 δολάρια το βαρέλι.

Είχε προηγηθεί νωρίς χθες το απόγευμα η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman ότι η προσφορά πετρελαίου θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Όπως επισήμανε, οι επιθέσεις «έκοψαν» περίπου 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσθεσε ότι η συνολική παραγωγή θα επιστρέψει στα 11 εκατ. βαρέλια πριν το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έχει αποκατασταθεί το 50% της παραγωγής που χάθηκε μετά τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε τους αγοραστές ότι η προσφορά θα καλυφθεί κανονικά.

Δεν σβήνει η «φωτιά» για ΗΠΑ-Ιράν

Μέχρι τώρα οι ενέργειες της Τεχεράνης αφορούσαν στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και την κατάρριψη αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο εάν το Ιράν βρίσκεται πίσω από τους βομβαρδισμούς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, τότε η κατάσταση περιπλέκεται.

Σύμφωνα με τον Γκύντερ Μάιερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, οι εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία αποτελούν έναν «προπαγανδιστικό ελιγμό». Όπως αναφέρει η DW, «η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρουσιάσει τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια του πλανήτη. Με τον τρόπο αυτόν καταφέρνει να στρέψει τα βλέματα μακριά από το γεγονός ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια με έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 70 δις δολαρίων τον πιο σύγχρονο αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό της ευρύτερης περιοχής. Με αυτά τα όπλα (σσ. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία) συνέβαλαν μέσω της επέμβασης στην Υεμένη στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία της χώρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο με το Ιράν. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί ήδη στον λεγόμενο «πόλεμο δι΄ αντιπροσώπων» στην Υεμένη, ενώ τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν την εστία μιας ακόμα διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Ιδιαίτερα με την κατάσταση στην Υεμένη ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι στη χώρα περίπου 10 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί προς το παρόν να μην ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από την Υεμένη, ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Petroleum Economist, η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη να προσεγγίσει το Ιράν, με το Πεκίνο να σχεδιάζει μια κολοσσιαία επένδυση 400 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και για έργα υποδομών. Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην τους συσχετισμούς στον Περσικό Κόλπο, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας.

 


σχετικα αρθρα