ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι άλλα ποσά στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» μετά την τεράστια συμμετοχή - Οι επόμενες ημερομηνίες ανά περιοχή

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 13:11
Κι άλλα ποσά στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» μετά την τεράστια συμμετοχή - Οι επόμενες ημερομηνίες ανά περιοχή
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν - Οι επιλέξιμες κατοικίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεράστια επιτυχία σημειώνει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», καθώς οι πολίτες με το που άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, έσπευσαν μαζικά να κάνουν αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους. Μάλιστα, είναι τόσες πολλές οι αιτήσεις που, οι διαθέσιμοι πόροι έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους πρόσθετης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα στο STAR, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους, διά των αρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, να ενισχυθεί οικονομικά το πρόγραμμα από ποσά του ΕΣΠΑ ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Νεότερα για αυτό το θέμα αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

Τεράστια επιτυχία

Ενδεικτικό της τεράστιας επιτυχίας του προγράμματος είναι το γεγονός ότι οι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαντλήθηκαν σε διάστημα μιας ώρας περίπου. Υποβλήθηκαν 886 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 11,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 1836 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων μέχρι τις 14.30 είχαν καταχωρηθεί 594 αιτήσεις (και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής για 232 εξ' αυτών). Δεσμεύθηκαν πόροι περίπου 3 εκατ. ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο
  • Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική
  • Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο
  • Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας. Το YΠΕΝ επαναλαμβάνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ». Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα).

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν- Επιλέξιμες κατοικίες

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής.