current views are: 10

28 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση11:41

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις φοροελαφρύνσεις

Πότε έρχεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση 11:41’

Πότε έρχεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Την επέκταση και αναμόρφωση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων θέτει στο επίκεντρό του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να αποκαλύπτει πως αλλαγές αναμένονται εντός του 2020.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα επηρεάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να γίνει – σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα -«πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη». Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβριο με όλα τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αύξηση του ελάχιστου ύψους διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, νέες διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Αλλαγές εντός του 2020

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο συνέντευξης του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο κ. Σταϊκούρα το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει στον μεταρρυθμιστικό του προγραμματισμό την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. «Οι αλλαγές προωθούνται εντός του 2020», διευκρίνησε.

«Η αναμόρφωση προωθείται μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Το εν λόγω μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, σε πρώτη φάση, θα εδράζεται σε δύο βασικά στοιχεία. Το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισμός του συστήματος ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Και το άλλο είναι η βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι φοροελαφρύνσεις θα εφαρμοστούν»

Στο… μέτωπο των φοροελαφρύνσεων ο κ. Σταϊκούρας κατέστησε σαφές πως όσα έχει εξαγγείλει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το οικονομικό επιτελείο θα εφαρμοστούν κανονικά.

«Οι φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2019, με προοπτική να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Επιπλέον θα μειωθεί η φορολογία στα μερίσματα, καθώς και ο εισαγωγικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα. Ενώ έχουν δρομολογηθεί και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, από τις αρχές του 2020».

«Επιπλέον, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ξεκινώντας από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Μεσοπρόθεσμα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας όχι εντός του 2020, θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος», συμπλήρωσε.

Εντός του Οκτωβρίου το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο.

«Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις φόρων του 2020, θα ενσωματώνει την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα απλουστεύει και θα απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα ενισχύει το ελάχιστο ύψος διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα αναμορφώνει το πλαίσιο των παροχών σε είδος, θα ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, θα εκσυγχρονίζει τις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία, θα προωθεί την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων και την υιοθέτηση άλλων έμμεσων τεχνικών σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές», ανέφερε.

Σε σχέση με το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των περαιτέρω μειώσεων φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών μετά το 2020 ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «συναρτάται με τις προβλέψεις για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και το ύψος των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων».


σχετικα αρθρα