ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αποκαλυπτήρια για την προσωπική διαφορά - Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2019, 08:21 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2019, 08:58
Συντάξεις: Αποκαλυπτήρια για την προσωπική διαφορά - Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά
Facebook Twitter Whatsapp

Περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς προκύπτει το ποσό της σύνταξής τους, θα ανακαλύψουν προσωπικές διαφορές έως και 350 ευρώ

Προσωπικές διαφορές έως και 350 ευρώ αναμένεται να αποκαλύψουν τα εκκαθαριστικά συντάξεων για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τα οποία «έκρυβε» από τον Δεκέμβριο του 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση και αρχίζουν να αναρτώνται από σήμερα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η ανάρτηση αφορά περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς προκύπτει το ποσό της σύνταξης τους ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του επανυπολογισμού της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αφορούν τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016 (πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό. Τα σημερινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ενημερωτικά με τον επανυπολογισμό συντάξεων για τον μήνα Ιανουάριο του 2019. Μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν και για τους υπόλοιπους μήνες. Πέραν αυτών, για 222.983 συνταξιούχους (κυρίως του ΕΤΑΑ αλλά και άλλων φορέων) ο επανυπολογισμός έγινε αυθαίρετα. Τα λάθη εντοπίστηκαν και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό τα ενημερωτικά των 222.983 συνταξιούχων θα αναρτηθούν μετά τον Οκτώβριο.

Ο επανυπολογισμός

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο επανυπολογισμός των συντάξεων συνιστά νέα συνταξιοδοτική απόφαση και ως εκ τούτου ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να κοινοποιήσει στους συναξιούχους την απόφαση αυτή και όχι απλώς τα εκκαθαριστικά.Η αποκάλυψη των προσωπικών διαφορών γίνεται λίγες μέρες μετά την επανάληψη των συστάσεων από την πλευρά του ΔΝΤ για κατάργησή τους προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για μείωση των φορολογικών βαρών και εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως καμία σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί ενώ σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα εισφορών και ποσοστών αναπλήρωσης το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις συντάξεων έως και 7% - 8%.

Προς το παρόν, οι συνταξιούχοι οι οποίοι θέλουν να ξέρουν ποιο κομμάτι των αποδοχών τους αφορά την προσωπική διαφορά θα μπορούν να μπαίνουν από σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα efka.gov.gr επιλέγοντας (κάτω κάτω) «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Συνταξιούχους».

Η εκτύπωση του Ενημερωτικού Σημειώματος Συντάξεων (εκκαθαριστικού) γίνεται από τον σύνδεσμο του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ: «Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων».

Μέσω της υπηρεσίας αυτής, ο συνταξιούχος έχει τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να ενημερώνεται σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξής σας αναλυτικά. Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ (τέως ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τέως ΤΑΠ - ΟΤΕ, τέως ΤΣΠ - ΑΤΕ, τέως ΤΑΠ - ΕΤΒΑ, τέως ΤΥΔΚΥ, τέως ΤΑΠΔΕΗ, τέως ΤΑΠΙΛΤ, τέως ΤΑΠΤΠ, τέως ΤΕΑΠΕΤΕ) καθώς και του ΕΤΕΑ (τέως ΕΤΕΑΜ) – έως 8/2016.

Τι θα δουν

Στα ενημερωτικά σημειώματα περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και άνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.

Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, όπου ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).

Στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και πάγωμα της σύνταξης.

Μάλιστα στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.