current views are: 13

5 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:04

Διπλή «ανάσα» για ρύθμιση χρεών και ακατάσχετο λογαριασμό

Αυξάνονται οι δόσεις για τα χρέη προς την Εφορία που θα δημιουργηθούν το 2020, όχι όμως και για αυτά του 2019

Δημοσίευση 05:04’

Αυξάνονται οι δόσεις για τα χρέη προς την Εφορία που θα δημιουργηθούν το 2020, όχι όμως και για αυτά του 2019

«Πες μου πότε δημιουργήθηκε το χρέος σου στην Εφορία για να σου πω σε ποια ρύθμιση μπορείς να ενταχθείς». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα της Εφορίας στους 4.000.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 104 δισ. ευρώ και είναι ζήτημα αν από αυτά είναι εισπράξιμα τα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», κάποια από τα χρέη προς την Εφορία είτε ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις την περίοδο του 2015, είτε με τις 120 δόσεις που σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις στις 7 Οκτωβρίου 2019, είτε με την τρέχουσα πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2019 ή και παλαιότερα, είτε με τη νέα ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων που θα τρέξει από το νέο έτος.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καραγεώργη Σερβίας στα μέσα της εβδομάδας «κλείδωσαν» τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα φθάνει τις 24 δόσεις από 12 σήμερα για οφειλές που προέρχονται από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.τ.λ. και τις 48 από 24 για κληρονομιές και έκτακτους φόρους.
Το «κλειδί»

Συγκεκριμένα, από το 2020 όσοι έχουν χρέη στην Εφορία θα μπορούν να τα ρυθμίσουν σε περισσότερες δόσεις σε σύγκριση με σήμερα. Ωστόσο, ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι ίδιος για όλους, καθώς θα εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Αν το ετήσιο εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, τότε θα μπορεί να ενταχθεί στον ανώτερο αριθμό δόσεων, τις 24, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Αν όμως το εισόδημα είναι πάνω από 10.000 ευρώ, τότε θα ισχύουν διάφοροι συντελεστές βάσει των οποίων θα προκύπτει το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως ο οφειλέτης. Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα εφαρμοστεί το σύστημα που «έτρεξε» για τις 120 δόσεις.

Αν κάποιος επιλέξει έως 12 δόσεις, θα επιβαρυνθεί με το ισχύον ετήσιο επιτόκιο 5% της πάγιας ρύθμισης όταν για τις 120 δόσεις το επιτόκιο είναι 3%. Στην περίπτωση που κάποιος θελήσει να ρυθμίσει τα χρέη του σε 24 δόσεις, τότε θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 7%-7,5%. Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να επιλέξει κάποιος πολλές δόσεις.
Νέο σύστημα

Την ίδια στιγμή, το υπ. Οικονομικών ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέο σύστημα εφαρμογής ακατάσχετου λογαριασμού για όσους ενταχθούν από 1ης Ιανουαρίου 2020 στη βελτιωμένη πάγια ρύθμιση για χρέη που δημιουργήθηκαν από εκείνη την ημερομηνία και μετά. Ουσιαστικά από την ημέρα που θα ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση θα είναι ακατάσχετα τα ποσά που θα κατατίθενται από εκεί και πέρα στον τραπεζικό λογαριασμό του. Αντίστοιχο καθεστώς ισχύει για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν πρόσφατα στις 120 δόσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πάει πίσω (αν τελικά δεν καταργηθεί εντελώς) το σύστημα που θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού οφειλέτη ανάλογα με το ποσό της δόσης που καταβάλλει σε μηνιαία βάση.

Το σχέδιο αύξησης ακατάσχετου ορίου λογαριασμών και αποδέσμευσης ποσών από την Εφορία που ήταν να εφαρμοστεί από τις αρχές Οκτωβρίου αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία περιλαμβάνει τα εξής: σε φορολογουμένους με χρέη στην Εφορία θα αυξάνεται το ακατάσχετο όριο πάνω από το σημερινό των 1.250 ευρώ υπό προϋποθέσεις. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλείται: Θα αυξάνεται το ακατάσχετο και θα αποδεσμεύεται το 3πλάσιο ή 4πλάσιο ποσό, ενώ αν σταματήσουν να πληρώνονται δόσεις αποπληρωμής, η Εφορία θα ξαναμπλοκάρει τον λογαριασμό.