ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Μετά τις αντιδράσεις μπαίνουν «κόφτες» στον κρυφό φόρο

Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2019, 11:56
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Μετά τις αντιδράσεις μπαίνουν «κόφτες» στον κρυφό φόρο
Facebook Twitter Whatsapp

Προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώνουν το απαιτούμενο 30%

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίφτινγκ στις προωθούμενες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου αναφορικά με την υποχρέωση όλων των φορολογουμένων να πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματός τους προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», στόχος των αλλαγών είναι να ακυρωθεί ο κρυφός φόρος με συντελεστή 22% που καραδοκούσε για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων.

Ηδη ύστερα από ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε γνωστό ότι ο συντελεστής 30% θα εφαρμόζεται επί του πραγματικού και όχι επί του τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσοστό.

Το όριο 30% παραμένει, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα υπάρξουν κόφτες οι οποίοι θα εξουδετερώνουν την απειλή έξτρα φόρου στη μεσαία τάξη αλλά και σε φορολογούμενους οι οποίοι δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων ή έχουν υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις.

Μια εναλλακτική προσέγγιση αφορά τον υπολογισμό του ορίου 30% στο εισόδημα που είναι πραγματικά διαθέσιμο για κατανάλωση μετά την αφαίρεση των δανειακών υποχρεώσεων ή και των φόρων που αναλογούν, ενώ μια άλλη πτυχή συναρτάται με το ύψος του ανώτατου πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί στα 20.000 ευρώ. Ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαιρεθούν πλήρως από το μέτρο της συλλογής αποδείξεων όλοι όσοι σήμερα υποχρεούνται να εμφανίζουν χάρτινες αποδείξεις, όπως οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε μικρά χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Διορθώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται ανοιχτός σε παρατηρήσεις και περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις μετά τη δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου, εκτός απροόπτου, αναμένονται σήμερα, ενώ παράλληλα αναμένεται και η καθιέρωση κινήτρων – πέραν των ποινών – για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα:

1 Νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, 22% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, 28% για τα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, 36% για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 44% για υψηλότερα εισοδήματα.

2 Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 8.636 ευρώ και αυξάνεται στα 9.000 ευρώ για όσους έχουν 1 παιδί, στα 10.000 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά, στα 11.000 ευρώ για τρία παιδιά, στα 12.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.

3 Επιμήκυνση του χρόνου μέσα στον οποίο μπορεί να μεταφέρεται η φορολογική ζημιά των επιχειρήσεων από τα πέντε έτη στα δέκα έτη για φορολογικές ζημιές που αφορούν στα έτη 2014 και μετά.

4 Κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

5Ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr