ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα κερδίζετε από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά παραδείγματα - Τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:16
Πόσα κερδίζετε από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά παραδείγματα - Τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης
Facebook Twitter Whatsapp

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για μέρισμα και το 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε παράλληλα για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αρχής γενομένης από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2020 με στόχο την κατάργησή της στο τέλος της τετραετίας.

«Μικρότερος ΕΝΦΙΑ» όπως είπε ο πρωθυπουργός σημαίνει «περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι των φορολογούμενων». Αναγνωρίζοντας ότι οι μισθωτοί με εισοδήματα 20.000 ευρώ και η μεσαία τάξη «μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης στον βαθμό που θα περίμεναν» υποσχέθηκε ότι αυτό θα αλλάξει καθώς «μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» και δεσμεύτηκε ότι «το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης» για να συμπληρώσει ότι «στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η προεκλογική μας δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% με τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό, όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τον δρόμο για τη νέα, δεύτερη κατά σειρά μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 80,65% στο 84,86% που σημειώθηκε φέτος.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και ενδεχομένως η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων που σήμερα υπολογίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα εκτιμάται ότι ανεβάζουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα έξτρα έσοδα θα κατευθυνθούν στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα δουν στα εκκαθαριστικά του φόρου στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2020 όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου».

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προυπολογισμού.

Όπως σημείωσε «η εικόνα των μειώσεων των φόρων δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται καλύτερα στις υπχορεώσεις τους. Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% μετά τη μείωση 22%. Αυτό το 5% δίνει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μειώνοντας κατά 30% τον φόρο των ακινήτων φτάνουμε στον μέσο ορο φορολόγησης στο εξωτερικό. Πρόθεσή μας είναι να μειωθεί περισσότερο αλλά εχουμε και άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ενώ ειδικά για τον ΦΠΑ είπε ότι «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία».

Ο φόρος ακινήτων

Με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση επιδιώκει:

1 Να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λεγόμενες «φθηνές» συνοικίες και πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.

2 Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να μην εξανεμίσει τη μείωση 22% μεσοσταθμικά που είδαν φέτος στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% δεν θα είναι οριζόντια. Αλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020, ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα ξεφουσκώσει λιγότερο σε σχέση με φέτος.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ θα διαδραματίσουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη τη χώρα. Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα. Αλλωστε όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά» ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε».

Εισφορά αλληλεγγύης

Εντός του 2020 το οικονομικό επιτελείο θα κάνει μια νέα άσκηση δημοσιονομικού χώρου και εάν τα νούμερα δείξουν ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ του 2020 υπερκαλύπτεται με ασφάλεια, θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020.

Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης, ο κ. Σταϊκούρας είπε «εκτιμώ ότι μπορεί να βρεθεί ποσό μέχρι τον Μάιο για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σήμερα κλιμακωτά σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με συντελεστές από 2,2% έως 10% και στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης της ΝΔ να αποτελεί παρελθόν.

«Παράθυρο» για μέρισμα και το 2020

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «προφανώς έχει αδικίες το μέρισμα. Κι εγώ θα ήθελα να δώσουμε σε άλλες κοινωνικές ομάδες» εκτιμώντας ότι μέχρι τώρα ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 1 εκατ. πολίτες.

«Δυστυχώς όταν έχεις να μοιράσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που σου δημιουργείται από το υστέρημα των πολιτών προσπαθείς με κάποια χαρακτηριστικά να ικανοποιήσεις τους περισσότερους. Στα ΑμεΑ ξεκινήσαμε με άσκηση 24.000 άτομα, ήρθαμε και το διορθώσαμε βάζοντας όλα τα ΑμεΑ βάζοντας ομως τις προυποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Εκτιμώ ότι μπορεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρξει αύξηση ποσού για τα ΑμεΑ γιατί κάθε εβδομάδα θα εξετάζουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία».

Μετά από σχετική ερώτηση πάντως ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι «δεν προβλέπεται μέρισμα το 2020» διευκρινίζοντας πως «ό,τι επιπλέον δημοσιονομιό χώρος δημιουργείται θα κατευθύνεται με αναλογία 80%-20% για μείωση φόρων και αύξηση δαπανών. Το 20% αύξηση δαπανών δεν είμαι σε θέση να σας πω πώς θα κατανεμηθεί. Μπορεί να είναι σε τομείς όπως υγεία άμυνα ή μπορεί να είναι μέρισμα».