current views are: 7

29 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση20:49

«Έκρηξη» στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τρέχουν να προλάβουν τις νέες αυξημένες αντικειμενικές – «Ζεστό» χρήμα στα κρατικά Ταμεία

Εως και 90 δηλώσεις την ημέρα υποβάλλονται στις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας

Δημοσίευση 20:49’

Εως και 90 δηλώσεις την ημέρα υποβάλλονται στις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας

Πυρετός μεταβιβάσεων ακινήτων επικρατεί στα συμβολαιογραφεία και τις εφορίες ενόψει των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Τις τελευταίες ημέρες στα Τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων, επικρατεί το αδιαχώρητο. Τεράστιες ουρές σχηματίζονται καθημερινά από όσους σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την εκπνοή του 2019. Οι εφοριακοί που ασχολούνται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν προλαβαίνουν να «σηκώσουν κεφάλι». Σε μεγάλη Εφορία του Λεκανοπεδίου, το τελευταίο διάστημα, οι υπάλληλοι στο Κεφάλαιο εξυπηρετούν καθημερινά 80 με 90 φορολογουμένους. Σε όσους δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν μέχρι το τέλος του ωραρίου λειτουργίας της ΔΟΥ δίνουν ένα χαρτάκι με αριθμό προτεραιότητας για την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έρχονται τον Μάιο του 2020 και οι φορολογούμενοι παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους. Οπως λένε οι συμβολαιογράφοι, πολλοί «σπάνε» την περιουσία τους σε κομμάτια, τα οποία μεταβιβάζουν στα παιδιά τους για να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Επιδιώκουν η μεταβίβαση να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου καθώς ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στην αξία των ακινήτων που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του έτους. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέπτονται τα γραφεία των συμβολαιογράφων αναζητώντας λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση επέλεξαν τελικά να μοιράσουν την περιουσία τους. Εσπασαν την αξία των ακινήτων τους για να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα μειωθεί και το 2020 κατά 8% μεσοσταθμικά. Σημαντικός αριθμός μεταβιβάσεων γίνεται από ιδιοκτήτες μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στόχος των περισσοτέρων να βρεθούν με ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ, το όριο δηλαδή πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Μοιράζοντας την ακίνητη περιουσία τους στα μέλη της οικογένειάς τους το έχουν καταφέρει.

Το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ που ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο είναι ατομικό. Ετσι, εάν για παράδειγμα ένας γονιός που έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αξίας 400.000 ευρώ μεταβιβάσει ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ στο παιδί του, καταφέρνει να μηδενίσει την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τον ίδιο όσο και για το παιδί του.

Οι δωρεές και οι γονικές παροχές της πλήρους ή της ψιλής κυριότητας σε συγγενείς πρώτου βαθμού είναι από τις δημοφιλέστερες μεταβιβάσεις των τελευταίων ημερών.

Στις περιοχές όπου αναμένεται άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι κληρονομιές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Για παράδειγμα, ένας πατέρας θέλει να μεταβιβάσει µε γονική παροχή στην κόρη του την πλήρη κυριότητα ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χολαργού, όπου σήμερα η τιμή ζώνης είναι 1.750 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι σήμερα 175.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 1.900 ευρώ, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 190.000 ευρώ και ο φόρος γονικής παροχής διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Προκύπτει όμως και αύξηση των εξόδων µεταβίβασης από περίπου 1.750 ευρώ σε 1.900 ευρώ. Ετσι, το συνολικό κόστος της γονικής παροχής θα αυξηθεί από τις 2.000 ευρώ στις 2.300 ευρώ.

Ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία

Η έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει ζεστάνει την αγορά, αλλά και τα δημόσια ταμεία. Τα 220 εκατ. ευρώ άγγιξαν στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι εισπράξεις του Δημοσίου από τον φόρο μεταβίβασης που επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες κατοικιών, επαγγελματικών ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Ελληνες και ξένοι βλέπουν ευκαιρίες στο εγχώριο real estate καθώς παρά την αύξηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες οι τιμές πώλησης των ακινήτων στην Ελλάδα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χιλιάδες ακίνητα έχουν αλλάξει χέρια μέσα στο 2019. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 5.214 μεταβιβάσεις ακινήτων. Τα περισσότερα ακίνητα 4.080 είναι διαμερίσματα ενώ 635 είναι επαγγελματική στέγη.

Στο εννεάμηνο οι φόροι που εισπράχθηκαν από τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ.

Συμβολαιογράφοι και άνθρωποι της κτηματαγοράς προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων λόγω και της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα.


σχετικα αρθρα