ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άνοδος και η πτώση του Ομίλου Καλογρίτσα - Από τα δημόσια έργα, στις τηλεοπτικές άδειες και την πτώχευση

Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2020, 12:17
Η άνοδος και η πτώση του Ομίλου Καλογρίτσα - Από τα δημόσια έργα, στις τηλεοπτικές άδειες και την πτώχευση
Facebook Twitter Whatsapp

Η αίτηση για πτώχευση μόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε στην αγορά αφού ήταν πλέον γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η Τοξότης μετρούσε αντίστροφα μέχρι το λουκέτο.

Σε καθεστώς πτώχευσης περνά και επίσημα η εταιρεία "Τοξότης Α.Ε." του ομίλου Καλογρίτσα μετά την αίτηση που κατατέθηκε από την «Ιντερμπετόν».

Η αίτηση η οποία καταχωρήθηκε στις 23/12/2019 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 2033949 ζητούσε:

- Να γίνει δεκτή η αίτηση και να κηρυχθεί η καθ’ ης ανώνυμη εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης.

- Να ορισθεί ημέρα παύσης των πληρωμών η 5η Ιουλίου 2019.

- Να διορισθεί Εισηγητής Δικαστής της πτώχευσης και προσωρινός σύνδικος της πτώχευσης.

- Να ορισθεί χρόνος συνέλευσης των πιστωτών για την εκλογή οριστικού συνδίκου και τη σύνταξη του πίνακα των πιστωτών.

- Να διαταχθεί η σφράγιση της περιουσίας της καθής και να επιβληθεί η δικαστική δαπάνη σε βάρος της πτωχευτικής περιουσίας.

Η Γραμματέας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όρισε την συζήτηση της παραπάνω αίτησης για την 08/01/2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:00, Πινάκιο Ρ1/5 (κτίριο 6, αίθουσα 12).

Από τις τηλεοπτικές άδειες και την κατασκευή του Πάτρα- Πύργος στην πτώχευση

Η αίτηση για πτώχευση μόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε στην αγορά αφού ήταν πλέον γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η Τοξότης μετρούσε αντίστροφα μέχρι το λουκέτο.

Το 2018 η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, που είχαν αξία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, λόγω των έργων της ΔΕΗ η εταιρεία σημείωνε, στην οικονομική έκθεση του 2015 ότι "με την ολοκλήρωση των παλαιών συμβάσεων στα μέσα του 2015 και την υπογραφή των νέων της επόμενης τριετίας κατέχει πλέον θέση leader στον κλάδο". Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, αφού δεκάδες εργολαβίες έμειναν ημιτελείς με την επιτροπή του διαγωνισμού για εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ να αναφέρει ότι «τα προβλήματα στις 10 εν εξελίξει εργολαβίες οξύνθηκαν, με αποκορύφωμα την ολοκληρωτική παύση εργασιών».

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργου όπου ο όμιλος κέρδισε μεν τις τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες του έργου ωστόσο δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες εγγυητικές με αποτέλεσμα να κυρηχθεί έκπτωτος.

Σε μια προσπάθεια ανάκαμψης ο όμιλος Καλογρίτσα, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοτικές άδειες μέσω της εταιρείας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε., που ανήκε στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, υιό του Χρ. Καλογρίτσα, ωστόσο και εκεί οι προσπάθειες δεν ευόδωσαν με αποτέλεσμα να αποσυρθεί τόσο από τη διαδικασία όσο και από την ευρύτερη δραστηριοποίησή του στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η πτωτική τροχιά για τον όμιλο συνεχίζεται, με την Τοξότης να οφείλει πλέον περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής από εγγυητικές επιστολές που λάμβανε για την διεκδίκηση εργολαβιών, ενώ οι εργαζόμενοί της διεκδικούν ποσά της τάξης των 4 εκατ. ευρώ.