ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στο 2,4% φέτος η ανάπτυξη - «Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»

Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2020, 12:31
Κομισιόν: Στο 2,4% φέτος η ανάπτυξη - «Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»
Facebook Twitter Whatsapp

Στο 2% διατηρείται ο πήχης για το 2021

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,4%  προβλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη νέα νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν, το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση, στο 2,2%. Για το 2021, ωστόσο, διατήρησε την πρόβλεψη στο 2%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της, η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3% και το 2021 στο 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει για την Ελλάδα ότι η αναπτυξιακή δυναμική θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστούν.

Καταγράφεται επίσης επιτάχυνση πληθωρισμού από το 0,5% το 2019 στο 0,7% φέτος και στο 0,9% το 2021. Αναφέρεται πως ο σχετικά χαμηλός αυτός δείκτης τιμών φέτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό στο κλάδο της ενέργειας, ενώ η ανοδική τάση το 2021 αναμένεται να προέλθει από την επιτάχυνση στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι για το γ' τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, αναφέρει η Επιτροπή. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε ορισμένες αγορές, "η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα" επισημαίνεται.

Αναφέρεται επίσης πως η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.

Γίνεται σαφές πως ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Επίσης, η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Για το 2020 αναφέρεται πως η ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών (επέστρεψε στα επίπεδα πριν από την κρίση), αλλά και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, των επενδύσεων και της κατανάλωσης αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.

Επίσης η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, λόγω της μέτριας ανάπτυξης των εξαγωγικών εταίρων και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς.

Επίσης, η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr