ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πάνω κάτω στη φορολοταρία: Γίνεται για λιγότερους αλλά πιο… τυχερούς – Τι αλλάζει

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2020, 09:32
Τα πάνω κάτω στη φορολοταρία: Γίνεται για λιγότερους αλλά πιο… τυχερούς – Τι αλλάζει
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Οι φορολογούμενοι μπορούν να διεκδικούν έως και 100.000 ευρώ

Τα πάνω κάτω έρχονται στη φορολοταρία που θα γίνει «λαχείο» για λιγότερους τυχερούς αλλά θα μοιράζει μεγαλύτερα κέρδη.

Ειδικότερα, όσοι κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μπαίνουν σε κλήρωση διεκδικώντας ποσά 100.000 ευρώ, ίσως και υψηλότερα.

Μέχρι σήμερα, κάθε μήνα 1.000 φορολογούμενοι μοιράζονται από 1.000 ευρώ. Με το νέο σχέδιο, ο αριθμός των κερδισμένων θα μειωθεί. Επίσης, στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση να κληρώνεται και ακίνητο που βρίσκεται στην κατοχή του Δημοσίου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα, καθώς από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προσδοκά επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Σε λαχείο εξελίσσεται η φορολοταρία, αφού τα κέρδη μπορούν να φθάσουν για έναν τυχερό πάνω από 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με στόχο να κερδηθεί το στοίχημα είσπραξης εσόδων ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους στις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Το ενδιαφέρον για το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στις συναλλαγές με επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής.

Η διάταξη θα κατατεθεί τον προσεχή Μάρτιο, ωστόσο η εφαρμοστική απόφαση αναμένεται τον Απρίλιο, καθώς τεχνικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν οι αλλαγές που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «υπολογίζει» το δημοσιονομικό κόστος όλων των σεναρίων, καθώς τα περιθώρια είναι στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

1. Αύξηση των ποσών. Εξετάζει να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις «επικίνδυνες» επαγγελματικές ομάδες. Οπως μάλιστα τονίζει στην «Κ» ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να αγοράζει κάποιος λαχείο θα μπορεί να κερδίζει πολύ μεγάλα ποσά. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. 

Δηλαδή, το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπολοίπους. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.

2. Αποδείξεις. Σήμερα, σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων μετρούν στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

3. Ακίνητα. Αν και αρχικώς είχε απορριφθεί, το οικονομικό επιτελείο βγάζει από το συρτάρι τη σχετική πρόταση. Το ακίνητο που θα βγαίνει στη φορολοταρία θα προέρχεται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, για την απόδοση του ακινήτου σε κάποιον τυχερό, αυτό θα πρέπει να είναι «ελευθέρων βαρών» και να μην υπάρχει καμία περίπτωση να το διεκδικήσει κάποιος πολίτης.

4. Φοροαπαλλαγές. Ενα από τα σενάρια προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα (ποσοστό) πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής.

5. Διπλές αποδείξεις. Επανέρχεται το σενάριο να μετράει διπλά κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Προφανώς δεν θα ισχύσουν όλα τα σενάρια που αφορούν τις επικίνδυνες επαγγελματικές ομάδες (διπλές αποδείξεις, φοροαπαλλαγές). Η κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες θα επιλέξει ένα από αυτά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr