ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος των αντικειμενικών στην Αθήνα: Σε ποιες συνοικίες του κέντρου αναμένεται αύξηση

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2020, 16:07
Άνοδος των αντικειμενικών στην Αθήνα: Σε ποιες συνοικίες του κέντρου αναμένεται αύξηση
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η αύξηση των αντικειμενικών θα φτάσει το 15%-20%

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές της Αθήνας αλλά και γύρω από την πρωτεύουσα. Το παραπάνω προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εκτιμητές ακινήτων από τις αυτοψίες που έχουν διενεργήσει.

Ειδικότερα, στο κέντρο της πρωτεύουσας οι αυξήσεις των τιμών ζώνης υπολογίζονται σε ποσοστό 15%-20%, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις.

Πάντως, όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στη σχετική κλίμακα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες, αλλά και για να μη χαθεί η περυσινή μείωση της τάξης του 22% μεσοσταθμικά.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολες πολιτικές αποφάσεις καθώς, όπως όλα δείχνουν, η ανάκαμψη της κτηματαγοράς αλλά και οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών οδηγούν στην αύξηση των τιμών ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχουν οι εκτιμητές και επικαλείται σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή της Κυριακής», εκτός από τις περιοχές των Αθηνών, οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» στις περισσότερες μεγάλες πόλεις και, ενδεχομένως, να απαιτηθούν γενναίες αυξήσεις των τιμών ζώνης, προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες στις οποίες πραγματοποιούνται πράξεις αγοραπωλησίας.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες «φθηνές» περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι, τα Καμίνια κ.τ.λ., όπου οι αντικειμενικές τιμές έχουν παραμείνει σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο του ελάχιστου κατασκευαστικού κόστους, για λόγους κοινωνικούς.

Τι θα γίνει στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αυξήσεις αναμένονται στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον.

Παράλληλα, στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές πώλησης των κατοικιών σημείωσαν το 2019 σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων αύξηση πάνω από 25%. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η Αττική το 2019 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια των αυξήσεων συνεπεία της μεγάλης ζήτησης από το φαινόμενο Airbnb και την Golden Visa που «κυνηγάνε» στη χώρα μας Κινέζοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση 10,4%, ενώ στα δύο τελευταία τρίμηνα του περασμένου έτους «έτρεχαν» με ρυθμό 11,9% και 11% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr