ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κορωνοϊός φρενάρει τη γερμανική οικονομία - «Μαύρες» προβλέψεις για τις εξαγωγές

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2020, 10:10
Ο κορωνοϊός φρενάρει τη γερμανική οικονομία - «Μαύρες» προβλέψεις για τις εξαγωγές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Βουλιάζει ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δείχνοντας πως έρχονται δύσκολες ημέρες για τις μεταποιητικές εταιρίες και τις εξαγωγές

Βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι έρχονται δύσκολοι καιροί για τις μεταποιητικές εταιρίες στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε τον Μάρτιο στις -19,8 μονάδες από τη -1,1 μονάδα του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009 και η μεγαλύτερη πτώση από την επανένωση της Γερμανίας πριν από τρεις δεκαετίες.

«Η πανδημία του κορωνοϊού ‘φρενάρει’ το παγκόσμιο εμπόριο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ. «Θα δυσκολέψει η επιμελητεία μεταξύ των χωρών. Ως εξαγωγική χώρα, η Γερμανία επηρεάζεται ιδιαίτερα».

Το ινστιτούτο Ifo προέβλεψε χθες ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί έως και 20% φέτος, μια ολέθρια πρόβλεψη τον αντίκτυπο της οποίας θέλει να αμβλύνει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Η έρευνα αποτυπώνει επιδείνωση των προοπτικών για όλους τους κλάδους μεταποίησης, ιδιαίτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία που αναμένει σημαντική πτώση στις εξαγωγές.