ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργατολόγος στο «Εκτός Γραμμής» απαντά σε όλα τα ερωτήματα για τα 800 ευρώ

Δημοσίευση 31 Μαρτίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 31 Μαρτίου 2020, 13:08
Εργατολόγος στο «Εκτός Γραμμής» απαντά σε όλα τα ερωτήματα για τα 800 ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως μέτρο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, και ποιοι είναι οι «ριγμένοι»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έδωσε ο εργατολόγος Ι. Καρούζος, απαντώντας σε ερωτήματα τηλεθεατών στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Αlpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Για τους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν χθες και δεν έχουν προστεθεί ακόμα στην υπουργική απόφαση, τα μέτρα θα ισχύσουν για τον επόμενο μήνα;

Καλό θα ήταν να έχουμε πρώτα τις ΠΝΠ και μετά να γίνονται οι εξαγγελίες και οι αναλύσεις, για να έχουμε διαβάσει πρώτα. Όσον αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση αορίστου χρόνου αναστέλλεται, είτε είναι σε επιχειρήσεις με λουκέτο είτε είναι στους Κωδικούς, και αυτοί για 4 μήνες πάνε πίσω οι φορολογικές τους υποχρεώσεις. Εκτός αν επιλέξουν να τις ασκήσουν εμπρόθεσμα και να έχουν μια έκπτωση  25%.

Επιχειρήσεις που έκλεισαν μερικώς (π.χ. καφετέρια που κάνει delivery) και απέλυσαν εργαζόμενους, μπαίνουν στις ρυθμίσεις;

Από 18/3 όποια απόλυση έχε γίνει δεν επιτρέπεται στον εργοδότη να τύχει οποιασδήποτε διευκόλυνσης. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών που απαγορεύτηκε να κινούνται από περιφέρεια σε περιφέρεια, μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ;

Η εξαγγελία έλεγε μέχρι χθες για αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επίσης και όσον αφορά σε νομικά πρόσωπα – δεν ξέρω υπό ποια μορφή θα είναι κάθε παραγωγός – και πριν λίγο ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι ακόμα και στα νομικά πρόσωπα θα επιλέγεται για να πάρει τα 800 ευρώ ένας από τους συνεταίρους ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας, ο οποίος έχει δηλώσει το όνομά του στον κύριο ΚΑΔ.

Για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες: Ακόμη κι αν δεν έχουν εργαζόμενους, παίρνει ο ένας το επίδομα;

Μέχρι πέντε εργαζόμενοι, ακόμη κι αν δεν έχουν, το είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Άνεργος για δέκα μήνες, εργάστηκε για μια μέρα, με πρόσληψη στις 14/3. Παίρνει το επίδομα;

Εφόσον έχει λάβει το επίδομα ανεργίας και συνεχίζει να το παίρνει, δεν αποκλείεται να πάρει και τα 800 ευρώ, αρκεί να προέρχεται από επιχείρηση που τα δικαιούται.

Εργαζόμενοι που δουλεύουν 3 φορές τον μήνα σε μια επιχείρηση, παίρνει το επίδομα;

Ασφαλώς, δεν υπάρχει περιορισμός. Ακόμη και να δουλεύει 4 ώρες την ημέρα δεν υπάρχει περιορισμός.

Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι σε αναστολή, για παράδειγμα στα βενζινάδικα, που έχουν μείωση του τζίρου.

Καλή τύχη εύχομαι προς το παρόν, τι να πω… Δεν προβλέπεται κάτι.

Ευπαθείς ομάδες που σταμάτησαν την εργασία τους ενώ η επιχείρηση λειτουργεί...

Η κατηγορία των ευπαθών ομάδων, δηλαδή έγκυες, καρδιοπαθείς κ.λπ., υπήρξε μια εγκύκλιος του κ. Βρούτση που έλεγε υποχρεωτικά στο σπίτι στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνονται. Άποψή μου είναι ότι και αυτές οι ομάδες μπορούν να μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας και να πάρουν τα 800 ευρώ. Ασφαλώς δεν θα πληρώνονται βέβαια από τον μισθό τους.

Όσοι είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για παράδειγμα σχολικές καθαρίστριες, προβλέπεται κάτι;

Σχολικές καθαρίστριες εργάζονται σε  χώρους που έκλεισαν με λουκέτο. Σε αυτή την περίπτωση οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου υποχρεωτικά αναστέλλονται και παίρνουν τα 800 ευρώ μέχρι 45 μέρες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν το 60% του ενοικίου, θα έχουν αναπλήρωση από το κράτος;

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δυστυχώς γι’ αυτό δεν θα υπάρξει πρόβλεψη (σ.σ.: η φορολόγησή τους θα γίνει στο 60%).

Τι γίνεται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ

 Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, κατά την άποψή μου, όπως και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ συνεχίζονται κανονικά και δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να τα θέσουν σε αναστολή. Όπως επίσης και οι επιδοτούμενες άδειες του προσωπικού, λοχείας, άλλες επιδοτούμενες λόγω ειδικής ασθένειας, των ευπαθών ομάδων με βάση ειδική πρόβλεψη του νόμου. Εκεί όπου έχουμε επιδοτούμενο πρόγραμμα ή εκεί όπου υπάρχει επιδοτούμενη άδεια, περιμένουμε τη λήξη της άδειας και του προγράμματος και μετά συζητάμε για την εφαρμογή των μέτρων.

Για τους εποχικούς, που ήταν να πιάσουν δουλειά τώρα

Ίσως είναι η πιο μετέωρη ομάδα εργαζομένων αυτή τη στιγμή. Μόνο εφόσον επιδοτούνται με επίδομα ανεργίας και αυτό δεν έχει  λήξει στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Ειδάλλως, δεν δικαιούνται αυτή τη στιγμή καμία επιδότηση, δεν είναι σε εξαρτημένη εργασία.

Τι θα γίνει με τους ωρομίσθιους.

Δικαιούνται το επίδομα

Εργαζόμενος σε καφετέρια, δικαιούται τα 800 ευρώ, όμως βρήκε δουλειά στη συνέχεια. Συνεχίζει να λαμβάνει τα 800;

Όχι. Μόλις προσληφθεί, χάνει την επιδότηση.

Επιχειρηματίας που μπαίνει με τους ΚΑΔ στο πρόγραμμα, για πόσο χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας;

Θα πρέπει να μας πει σε  ποια κατηγορία επιχείρησης είναι. Για να λειτουργεί, πιθανολογώ ότι είναι στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων. Εκεί, λοιπόν, εφόσον επιλέξει το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας θα πρέπει να κρατήσει 45 μέρες σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού κι άλλες 45 μέρες να κρατήσει τους ίδιους εργαζόμενους. Από αυτή την κατηγορία, όμως, των ίδιων εργαζομένων, δεν θα συμπεριληφθούν όσοι στο μεταξύ οικειοθελώς αποχώρησαν, οι συνταξιούχοι, καθώς επίσης και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν στο μεταξύ χρονικό διάστημα.

Επιχείρηση έχει πληγεί και θέλει να μπει στο πρόγραμμα. Ξαφνικά ένας εκ των εργαζομένων λέει, εγώ φεύγω, γιατί βρήκα άλλη δουλειά.

Εφόσον αποχωρήσει οικειοθελώς, δεν χάνεται το πρόγραμμα.

Τα 800 ευρώ είναι αναλογικά;

Οποτεδήποτε κι αν ανασταλεί η σύμβαση, τα 800 ευρώ αφορούν  ενιαίο ποσό, ακατάσχετο, ασυμψήφιστο, αφορολόγητο, από 15/3 μέχρι 30/4. Δεν υπάρχει αναλογία. Το παίρνει για αυτό το διάστημα, όποτε μπει στο καθεστώς που το δικαιούται.

Ναυτικοί που ποια δεν ταξιδεύουν και δεν έχουν επίδομα ανεργίας.

Δεν τα παίρνουν.

Εργαζόμενοι σε θέατρα που έκλεισαν από την πρώτη στιγμή.

Τα θέατρα έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όταν έχουμε επιχείρηση με λουκέτο και έχει εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τους βάζεις σε αναστολή για 45 ημέρες και δικαιούνται.

Μακροχρόνια άνεργος που δεν παίρνει επίδομα ΟΑΕΔ.

Δεν τα δικαιούται.