ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «γαλλικό» κλειδί για να ξεκλειδώσουν τα κορωνο-ομόλογα

Δημοσίευση 1 Απριλίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 1 Απριλίου 2020, 23:00
Το «γαλλικό» κλειδί για να ξεκλειδώσουν τα κορωνο-ομόλογα
Facebook Twitter Whatsapp

Μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά – Νότου αναφορικά με τα κορωνο-ομόλογα κατέθεσε η Γαλλία δια του υπουργού της των Οικονομικών

Μία συμβιβαστική λύση ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά – Νότου αναφορικά με την πρόταση για κορωνο-ομόλογα, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης από την ύφεση που προκαλούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, κατέθεσε η Γαλλία δια του υπουργού της των Οικονομικών.

Προτείνει κοινό Ταμείο διάσωσης το Παρίσι

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, η κυβέρνησή του προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν την κρίση με διάρκεια πέντε έως δέκα έτη. «Είναι απολύτως κρίσιμο να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή για μακροπρόθεσμα, ευρείας εφαρμογής εργαλεία, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μια “μεταπολεμική” οικονομική κατάσταση», ανέφερε.

Ο κ. Λε Μερ επισήμανε ότι η ιδέα του Ταμείου αποτελεί εξέλιξη της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κορωνο-ομόλογα, η οποία έχει λάβει στήριξη από οκτώ ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Ταμείο δεν συνιστά μια αντιπρόταση στα πακέτα τόνωσης που έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά και ανεξάρτητα από αυτά.

Ο κ. Λεμέρ επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο για έναν συμβιβασμό στις επερχόμενες συναντήσεις των 19 μελών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρέπει να έχουμε εμμονή με τη λέξη “κορωνο-ομόλογα” ή “ευρωομόλογα”. Πρέπει να εμείνουμε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη μετά την κρίση. Το να έχουμε ένα Ταμείο για, ας πούμε, πέντε ή δέκα χρόνια -ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα- και με δυνατότητα κοινού χρέους αλλά μόνο στο πλαίσιο του Ταμείου αυτού, το οποίο θα είναι πιο αποδεκτό από τις άλλες χώρες, ίσως είναι μια λύση», υπογράμμισε.

Η πρόταση φαίνεται πως ήδη βρήκε ευήκοα ώτα στην Ολλανδία: Ο Μαρκ Ρούτε, αρχικά επανέλαβε την αντίθεση της Ολλανδίας στην ιδέα των «κορωνο-ομολόγων» ως μια μορφή κοινού χρέους ανάμεσα στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά όπως είπε, θα επέλεγε επίσης τη θέσπιση ενός νέου ταμείου στήριξης παρά οι χώρες να χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αναζητώντας λύση

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 7 Απριλίου, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup για να αποφασίσει για το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης. Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup θα πρέπει να σχεδιάσει έως τις 9 Απριλίου ένα πακέτο που θα ικανοποιεί τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν διαφορετικές απόψεις για την έκδοση κοινού χρέους, των λεγόμενων κορωνο-ομολόγων. Είναι άγνωστο προς το παρόν εάν θα τεθεί επί τάπητος η γαλλική πρόταση.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο δια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου επέμεινε στη χρησιμότητα του ESM. «Είναι ένα εργαλείο κατάλληλο ακριβώς για αυτή την κρίση», πρόσθεσε η Ουλρίκε Ντέμερ. «Τα κράτη - μέλη θα δώσουν μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση» σε αυτή την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την στήριξη εταιριών. Ο κ. Κόλμπεργκ επιφυλάχθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις των υπουργών Οικονομικών προς το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας συμβιβασμός μπορεί να προκύψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδα για ένα πακέτο, ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα εξής μέτρα:

  1. Δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές. Ο ESM ανήκει στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι από κοινού υπεύθυνες για το χρέος που εκδίδει προκειμένου να χρηματοδοτήσει κάποια χώρα. Ο ESM θα μπορούσε να χορηγήσει πιστωτικές γραμμές έως το 2% του ΑΕΠ σε όποια χώρα της Ευρωζώνης το ζητήσει. Το πρόβλημα είναι ότι θα προβλέπονται μία αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας που θα υποβάλει αίτηση - κάτι που η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν είναι πρόθυμη να κάνει - και ορισμένοι όροι, ακόμη και αν η εστίαση των δανείων είναι μόνο στην πανδημία. Η Ιταλία και η Ισπανία δεν θέλουν καθόλου όρους.

  1. Δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Πρόκειται για μία επιλογή που εξετάζει η ΕΕ. Η ΕΤΕπ ανήκει στις χώρες της ΕΕ, χρηματοδοτεί όλες τις μορφές σχεδίων που στηρίζονται από τις 27 χώρες της και θα μπορούσε να στηρίξει εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία. Η ΕΤΕπ αντλεί κεφάλαια, δανειζόμενη φθηνά από την αγορά χάρη στην πιστοληπτική της αξιολόγηση ΑΑΑ. Η τράπεζα έχει ήδη προσφερθεί να κινητοποιήσει αμέσως περίπου 40 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου από τον κορονοϊό. Ο επικεφαλής της Βέρνερ Χόγιερ έχει προτείνει επίσης να δώσουν οι χώρες στη τράπεζα πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, oι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για να κινητοποιήσει 200 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν στην αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕπ για να ενισχύουν επιπλέον τις χρηματοδοτήσεις της.

  1. Δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επίσης πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, μπορεί να δανεισθεί από την αγορά με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το έχει πράξει ήδη, για να αντλήσει 60 δισ. ευρώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση κρατικού χρέους. O EFSM δάνεισε χρήματα κυρίως για τη διάσωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά το Ταμείο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες - μέλη. Έχουν απομείνει 13 δισ. ευρώ στο ταμείο, ενώ τα δάνειά του δίνονταν με όρους. Η Κομισιόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό αυτό ξανά, αν οι χώρες συμφωνήσουν να υπάρξουν εγγυήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ φέτος και στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027.

  1. Αντασφάλιση της ανεργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο, με κρατική στήριξη, πλαίσιο βραχυπρόθεσμης εργασίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησής τους, καθώς η επιδημία επιβαρύνει τις οικονομίες σε όλη την ΕΕ. Το πλαίσιο έχει σχεδιασθεί ξεκάθαρα με βάση το γερμανικό σχέδιο για kurzarbeit (μειωμένο ωράριο εργασίας), με βάση το οποίο μία χώρα πληρώνει μέρος των μισθών των εργαζομένων, ώστε οι θέσεις εργασίας τους να μη μειώνονται παρά την επιβράδυνση της οικονομίας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από πού θα προέλθουν τα χρήματα για αυτό.