ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το βλέμμα στο Eurogroup: Αναζητείται συμβιβασμός Βορρά - Νότου για το «πακέτο» αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Δημοσίευση 9 Απριλίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2020, 07:02
Το βλέμμα στο Eurogroup: Αναζητείται συμβιβασμός Βορρά - Νότου για το «πακέτο» αντιμετώπισης του κορωνοϊού
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Βορρά και Νότου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού θα επιχειρήσουν να επιτύχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα στις 6 το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, ύστερα από το χθεσινό «ναυάγιο».

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1945, η αδυναμία συμφωνίας στο Eurogroup αναδεικνύει τον βαθύ διχασμό της Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος τόνισε πως «η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας».

Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα»

Με την ελπίδα λοιπόν να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά και Νότου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιστρέφουν σήμερα στις οθόνες τους για μια ακόμη τηλεδιάσκεψη.

Μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης υπάρχει συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπορέσει να δώσει σε επιχειρήσεις επιπλέον δάνεια ύψους 200 δισεκατομμυρίων και συμφωνία για ένα πρόγραμμα της Επιτροπής για επιδοτήσεις μισθών με σκοπό οι επιχειρήσεις να περιορίζουν τις ώρες εργασίας και όχι τις θέσεις εργασίας.

Η βασική διαφωνία όμως υπήρξε ως προς τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τη δυνατότητα που έχει να προσφέρει πιστωτικές γραμμές έως και μέχρι το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και συνολικά μέχρι 240 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες του Βορρά και ιδίως η Ολλανδία επέμειναν ότι τέτοια δάνεια δεν μπορούν παρά να συνοδεύονται από όρους, ουσιαστικά από μικρά «μνημόνια», κάτι το οποίο δεν μπορούν να δεχτούν οι χώρες του Νότου και ιδίως η Ιταλία, που επιμένει ότι αυτά θα πρέπει να είναι χωρίς ειδικές προϋποθέσεις και όρους.΄

Άλλη μια διαφωνία είναι το εάν θα εξεταστεί η έκδοση κοινών ομολόγων ειδικού σκοπού, εντός ενός ειδικού ταμείου για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Η ανάγκη ενός τέτοιου ταμείου αναγνωρίζεται από όλους, καθώς ακόμη και οι μεγάλες οικονομίες όπως και η Γερμανία αποδέχονται την ανάγκη μεγάλων μέτρων. Όμως, τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία δεν αποδέχονται προς το παρόν τη λύση των ευρωομολόγων ή κάποιας παραλλαγής τους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι χώρες του Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία) φαίνεται να αισθάνονται ότι μπορούν να αντέξουν καλύτερα και επιλέγουν να οχυρωθούν πίσω από τα χαμηλά επίπεδα χρέους και την καλή δημοσιονομική τους θέση, ενώ την ίδια ώρα χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία καλούνται να πάρουν βοήθεια με τη μορφή περισσότερο μνημονίων παρά αλληλεγγύης.