ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό παζάρι για την πρώτη κατοικία - «Όχι» των δανειστών σε παράταση του πλαισίου προστασίας

Δημοσίευση 9 Απριλίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2020, 10:00
Σκληρό παζάρι για την πρώτη κατοικία - «Όχι» των δανειστών σε παράταση του πλαισίου προστασίας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δανειστές είπαν όχι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί επίσημα παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της α΄κατοικίας.

Αρνητική ήταν η απάντηση των δανειστών στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, που λήγει στο τέλος του μήνα.

Αν και το οικονομικό επιτελείο επί σχεδόν πέντε ώρες χθες παρέθετε λογικά επιχειρήματα για την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος πλαισίου και προστασίας των νοικοκυριών, που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες αρνούνταν να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Πάντως, το αρνητικό κλίμα είχε διαφανεί από τη Δευτέρα, όταν (δεν) έγιναν οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις, με τους τεχνοκράτες να διαμηνύουν ότι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψήφισης του νέου πτωχευτικού θα αποτελέσει ένα διάστημα άτυπης παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτός εάν υπάρξει παρέμβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και παραταθεί η προστασία μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής ζητούν και τη λήξη της δυνατότητας ένταξης στη δικαστική προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη. Το βασικό πρόβλημα που φαίνεται ότι «καίει» τους ξένους τεχνοκράτες είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα φαίνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε αντίθεση με αυτό που προβλέπει π.χ. ο αντίστοιχος Ισπανικός νόμος.

Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγηση που έχει να κάνει κυρίως με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συνδέεται με την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των ANFA-SMP. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης της δεν θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών ανανεώθηκε για σήμερα, ωστόσο λόγω του ότι το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup και με δεδομένο ότι διατρέχουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, όλα δείχνουν ότι πάμε για θρίλερ της τελευταίας στιγμής, αφού το ισχύον πλαίσιο εκπνέει τέλος Απριλίου.