ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα το πάρουν και ποιοι όχι στη β’ φάση

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2020, 14:10
Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα το πάρουν και ποιοι όχι στη β’ φάση
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Στους εργαζόμενους που σε β' φάση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ λόγω της αναστολής της σύμβασης εργασίας του αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, μίλησε και για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ έδωσε στοιχεία και για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ορισμένοι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ στη δεύτερη φάση στήριξης της οικονομίας, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο OPEN. Και διευκρίνισε ποιοι θα είναι αυτοί. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θα υπάρξει δεύτερη δόση της ενίσχυσης των 800 ευρώ, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «σαφέστατα θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους των οποίων δεν έχει γίνει άρση της αναστολής σύμβασης». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «από Δευτέρα και μετά, ανάλογα και με τις ανακοινώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση, μπαίνουμε σε μία νέα φάση. Αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι επιχειρηματιών θα ανοίξει και θα ζητήσει πίσω ένα κομμάτι ή το σύνολο του προσωπικού του. Όπου γίνει άρση αναστολής, δεν μπορεί το Δημόσιο να συνδράμει με 800 ευρώ, θα συνδράμει για το χρονικό διάστημα για το οποίο είναι σε αναστολή».

Σημείωσε ότι για 20.000 εργαζόμενους έχει γίνει ήδη άρση της αναστολής σύμβασης μετά από αίτημα των επιχειρηματιών, «για να είναι έτοιμοι να ανοίξουν ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Ο αριθμός αυτών που θα εργαστούν εκ νέου, όμως, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει η πολιτεία για το πόσους εργαζόμενους θα μπορεί να αξιοποιεί κάθε επιχείρηση (σ.σ. για υγειονομικούς λόγους). Είναι πιθανόν για κάποιο χρονικό διάστημα να είναι λιγότεροι οι εργαζόμενοι, «και εκεί θα πρέπει να στηρίξει η πολιτεία τους εργαζόμενους που θα μείνουν στο σπίτι», δήλωσε.

Παράταση της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράταση στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται νομοθετική παρέμβαση, καθώς, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «αναγνωρίζουμε τη μείωση της κίνησης στα βενζινάδικα». Ωστόσο εκτίμησε παράλληλα, ότι οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τους κεντρικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το κριτήριο για ένταξη των επιχειρήσεων στον δεύτερο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που θα γίνει μέσα στον Μάιο, θα είναι μία μεγάλη μείωση του τζίρου τους τον Απρίλιο. Κατέστησε επίσης σαφές, πως όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν άνοδο τζίρου τον Μάρτιο τίθενται εκτός του α’ κύκλου της ενίσχυσης αυτής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.