ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων κατά 40%: Έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες – Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης

Δημοσίευση 15 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2020, 12:20
Μείωση ενοικίων κατά 40%: Έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες – Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Με έκπτωση φόρου για εισόδημα από μισθώματα, που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι ιδιοκτήτες, θα αποζημιωθούν από την κυβέρνηση για τις απώλειες που είχαν από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην έκπτωση φόρου φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν απώλειες από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% να αποζημιωθούν. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο φόρος για εισόδημα από μισθώματα, που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι ιδιοκτήτες, κατά ένα ποσοστό της απώλειας που είχαν. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ποσοστό θα είναι της τάξης του 50% και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο Δημόσιο 50 εκατ. ευρώ.

Πάντως, εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος της απώλειας, τότε θα «κουρευτεί» και ο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει την παράταση του μέτρου της καταβολής μειωμένων ενοικίων έως το τέλος του έτους, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περί τα 300 εκατ. ευρώ) που θα είχε σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση των ιδιοκτητών. Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών που απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους από ενοίκια κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κάλυψη ενός τμήματος από τη ζημία που έχουν υποστεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ το 2021 θα πληρώσουν φόρο μόνο για τα ενοίκια που εισέπραξαν.

Σύμφωνα με παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των ενοικίων ουσιαστικά ολοκληρώνεται και μόνο για τις περιπτώσεις που κάποιες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές (με απόφαση της κυβέρνησης) θα συνεχισθεί η έκπτωση, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες λίγες επιχειρήσεις να στηριχθούν έως τον Σεπτέμβριο. Το κόστος που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

1. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε μία δράση υπέρ των πληττόμενων ιδιοκτητών και δεν τους έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ από τα 24 δισ. των διαφόρων πακέτων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα.

2. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ΚΥΑ για τη διαδικασία μείωσης των μισθωμάτων, δεν υπάρχει ΠΝΠ για τη μείωση Μαΐου, δεν υπάρχει πλατφόρμα για υπεύθυνες δηλώσεις επαγγελματιών χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες μειώσεις ενοικίων να είναι σήμερα αυθαίρετες.

3. Το μόνο που ακούμε και διαβάζουμε είναι μονομερείς εγκάρδιες συναντήσεις/συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών με τους αξιώνοντες τη διαιώνιση της μείωσης των ενοικίων, με τους οποίους ανενδοιάστως… «διαμερίζονται τα ιμάτιά μας», χωρίς καμιά συμμετοχή της ΠΟΜΙΔΑ, και αόριστες εξαγγελίες περί «δίκαιων» και προφανώς «μεσοσταθμικών» φορολογικών ελαφρύνσεων, για την τήρηση των προσχημάτων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις