ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργατολόγος Τσουκαλάς: Ποιους αφορά η επιδότηση δανείων για 9 μήνες από το Δημόσιο

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2020, 20:25
Εργατολόγος Τσουκαλάς: Ποιους αφορά η επιδότηση δανείων για 9 μήνες από το Δημόσιο
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Επιδότηση δανείων για μία σειρά από δανειολήπτες σχεδιάζει η κυβέρνηση και ο Εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, παρουσιάζει στο Newpost όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από αυτή. 

Την ώρα που η κυβέρνηση με σταθερό και σταδιακό τρόπο προχωρά στην άρση του lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους για στήριξη όσων πλήττονται από τον covid19. Στο πλαίσιο αυτό όπως εξηγεί στο Newpost.gr ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς θα υπάρξει επιδότηση δανείων για 9 μήνες από το Δημόσιο.

Ο κ. Τσουκαλάς διευκρινίζει ποιους αφορά το μέτρο αυτό. Ειδικότερα, αφορά:

 • Πληττόμενες από τον covid-19 κατηγορίες μισθωτών και επαγγελματιών.
 • Επαγγελματίες βάσει ΚΑΔ που έχουν μειωμένο τζίρο
 • Εργαζομένους που είτε είναι σε αναστολή είτε σε εκ περιτροπής εργασίας.
 • Εργαζόμενους που απολύθηκα ή θα απολυθούν στο διάστημα από Μάρτιο και μετά.
 • Κατηγορίες ανάλογα με την κατάσταση του δανείου.
 • Δανειολήπτες ενήμεροι στις οφειλές τους έως 29-2-2020
 • Δανειολήπτες σε καθυστέρηση μόλις 1 τρίμηνο πριν τον Φεβρουάριο του 2020
 • Δανειολήπτες σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έως Φεβρουάριο 2020

Σε σχέση με την επιδότηση δανείου διευκρινίζει πως το ποσοστό επιδότησης δόσης θα διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία την οποία ανήκουν. Τη μεγαλύτερη επιδότηση θα τη λαμβάνουν οι συνεπείς δανειολήπτες και θα είναι για εννέα μήνες.

Οι δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας

Σε σχέση με τις δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας τα μέτρα που  έχει σχεδιάσει και ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 και τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με τις τράπεζες, αφορούν:

 1. Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19: το όριο ενίσχυσης είναι 800.000 ευρώ και χορηγείται βάσει του προσωρινού πλαισίου (κεφ.3.1) για τις άμεσες επιχορηγήσεις. Στο όριο συνυπολογίζονται τυχόν άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση σε επίπεδο ομίλου με το ίδιο κεφάλαιο του προσωρινού πλαισίου.
 2. Εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις – Εγγύηση 80% για κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και επιδότηση της προμήθειας εγγύησης έως και 100%: όριο ενίσχυσης για την επιδότηση προμήθειας εγγύησης, βάσει του προσωρινού πλαισίου (κεφ. 3.1) για τις άμεσες επιχορηγήσεις, όπως αυτό περιγράφεται παραπάνω. Για το χορηγηθέν δάνειο δεν υφίσταται κανονιστικό όριο πέραν των αναφερομένων στη σχετική πρόσκληση.
 3. Κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ: όριο ενίσχυσης έως 200.000 ευρώ και 100.000 ευρώ για εμπορευματικές μεταφορές την τριετία σε επίπεδο επιχειρηματικού ομίλου, βάσει του ισχύοντος κανόνα de minimis (κανονισμός Ε.Ε. 1407/2013). Δεν σωρεύει με τις ενισχύσεις 3.1 του προσωρινού πλαισίου, αλλά μόνο με τις λοιπές ενισχύσεις de minimis.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις