ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Να υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις για άμεση εκταμίευση

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2020, 20:18
Σταϊκούρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Να υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις για άμεση εκταμίευση
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών τις ανακοινώσεις της Κομισιόν. Ζήτησε γρήγορες αποφάσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Την ικανοποίησή του για την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Ευχόμαστε να υπάρξουν γρήγορα αποφάσεις για το Ταμείο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητηθούν οι προτάσεις στα αρμόδια όργανα και ευελπιστούμε πριν το τέλος του καλοκαιριού, να υπάρχουν αποφάσεις ώστε να ξεκινήσουν εκταμιεύσεις ποσών», τόνισε και συνέχισε: «Υπάρχουν προβλέψεις που σχετίζονται με την αντιμετώπισης της ύφεσης, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης. Υγεία, στήριξη επιχειρήσεων, στήριξη εισοδήματος, και εργασίας. Ακόμα τα ποσά δεν έχουν κατασταλάξει.  Είναι μια καλή, φιλόδοξη πρόταση, που καλύπτει τις πάγιες θέσεις της χώρας μας. Πρακτικά, έρχεται να συμπληρώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα, όπως είναι το πρόγραμμα SURE, ή οι πιστοληπτικές γραμμές του ESM».

Ο υπουργός έκανε αναφορά στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (από το οποίο εκταμιεύθηκαν υπό τη μορφή δανείου άνω των 600 εκατ. ευρώ σε περίπου 52.000 επιχειρήσεις και θα επαναληφθεί τον Ιούνιο με ποσά άνω του 1,4 δισ. ευρώ) και στην επιδότηση του επιτοκίου των τραπεζικών δανείων, επισημαίνοντας ότι «θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων».

Τέλος, ερωτηθείς για το ύψος της ύφεσης εφέτος, δήλωσε ότι, αν και οι εκτιμήσεις αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση, «είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα βγούμε (από την κρίση) με τις ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις