ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1,35 τρισεκατομμύρια «εκτοξεύει» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2020, 16:07
Στα 1,35 τρισεκατομμύρια «εκτοξεύει» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά 600 δις. ευρώ επεκτείνει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, επεκτείνει τον ορίζοντα των αγορών τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου του 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 δισ. ευρώ συνολικά αποφάσισε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά τη σημερινή συνεδρίασης ανακοινώθηκε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι το Δ.Σ. θα πραγματοποιεί αγορές ενεργητικού μέχρι να κρίνει ότι η κρίση κορωνοϊού έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά που προκύπτουν από τίτλους που λήγουν έως τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Οι αγορές στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP) θα συνεχίσουν να γίνονται με ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα συμπληρώνονται από τα επιπρόσθετα 120 δισ. ευρώ του προσωρινού προγράμματος (PEPP) μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι επανεπενδύσεις του κεφαλαίου από τίτλους που ωριμάζουν υπό το πρόγραμμα APP θα συνεχιστούν πλήρως για μακρά περίοδο ακόμα και αφότου έχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια. Επαναλαμβάνει δε ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει ως στόχο (κάτω αλλά κοντά στο 2%).

Το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει σε επίπεδα κοντά αλλά χαμηλότερα από το στόχο του 2%

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις