current views are: 7

11 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση10:03

Καλαντζάκου στο «Εκτός Γραμμής»: Τι προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος για την α’ κατοικία

Τι είναι ο θεσμός της απαλλαγής και ποια δυνατότητα δίνει στους πτωχευμένους για τη συνέχεια της ζωής τους.

Δημοσίευση 10:03’

Τι είναι ο θεσμός της απαλλαγής και ποια δυνατότητα δίνει στους πτωχευμένους για τη συνέχεια της ζωής τους.

Ανάλυση περί του νέου πτωχευτικού νόμου πραγματοποίησε η δικηγόρος Ιωάννα Καλαντζάκου, η οποία ανέλυσε το σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζήτηση, αλλά και τον θεσμό της απαλλαγής που βοηθάει τους πτωχευμένους να επανεκκινήσουν τη ζωή τους.

«Προβλέπεται καταρχήν μια καινοτόμα μεταρρύθμιση του πτωχευτικού. Ενώ μέχρι τώρα μπορούσε να πτωχεύσει μόνο κάποιος όταν είχε την ιδιότητα του εμπόρου, τώρα είναι  δυνατή η πτώχευση και φυσικού προσώπου. Εκεί εστιάζεται η προσοχή σε σχέση με την προστασία της α’ κατοικίας», δήλωσε η δικηγόρος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Ένα σχέδιο που μελετάτε είναι ότι η περιουσία του φυσικού προσώπου όταν συνίσταται σε μία και μόνο κατοικία, που είναι η πρώτη κατοικία, σκέπτεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας, μεταβιβάζοντας όμως αυτή τη μοναδική κατοικία σε έναν φορέα, όπου υπό τη μορφή lease back, θα πληρώνει ένα ποσό για κάποια χρόνια και θα το πάρει πίσω, εφόσον είναι συνεπής. Υπάρχει διαβούλευση, ωστόσο εκεί θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή έτσι ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στο πτωχευμένο φυσικό πρόσωπο, ειδικά για την α’ κατοικία, να μην μεταβιβάζεται, αλλά να του δίνεται η ευκαιρία να πληρώνει ένα ποσό για κάποια χρόνια, αυτή είναι η άποψη μου».

«Ένας άλλος θεσμός που εισάγεται και είναι ο πιο σημαντικός, η τομή του νέου πτωχευτικού, είναι ο θεσμός της απαλλαγής. Δηλαδή, μετά από τρία χρόνια, θα μπορεί ο “πτωχός” είτε φυσικό, είτε νομικό πρόσωπο, να τύχει πλήρους απαλλαγής από όλα τα χρέη του παρελθόντος, υπό προϋποθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό γιατί θα μπορεί να κάνει επανεκκίνηση στη ζωή του, επιχειρηματική ή προσωπική. Δηλαδή η περιουσία που έχει, μέχρι την ημέρα της πτώχευσης θα είναι υπέγγυο για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την ημέρα κήρυξης της πτώχευσης και από αυτά θα ικανοποιηθούν οι μισθωτές, αλλά εφόσον περάσουν τρία χρόνια και εξεταστεί το δόλιο ή μη της πτώχευσής του, τότε θα τυγχάνει απαλλαγής, άρα το πρόσωπο αυτό πια θα μπορεί να επανεκκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, χωρίς η νέα περιουσία να είναι υπέγγυα για τα χρέη του παρελθόντος».


σχετικα αρθρα