ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες και κόκκινες γραμμές για το Ταμείο Ανάκαμψης - «Μακρύς και επίπονος ο δρόμος για συμφωνία»

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2020, 18:32
Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες και κόκκινες γραμμές για το Ταμείο Ανάκαμψης - «Μακρύς και επίπονος ο δρόμος για συμφωνία»
Facebook Twitter Whatsapp

Τεταμένο το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής. Η προειδοποίηση της Μέρκελ και η ανένδοτη στάση του Μακρόν στο μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής αξιωματούχος της ΕΕ, που επικαλείται η ιστοσελίδα Politico, την ώρα που ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση. Όπως προκύπτει από τις διαρροές, στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι «κόκκινες» γραμμές, η επιμονή για επιβολή όρων που συνδέονται με τις εκταμιεύσεις καθώς επίσης και οι διαφωνίες. Προειδοποιήσεις από Μέρκελ και Μακρόν. Συγκρατημένη πρόοδο βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κόκκινες» γραμμές

Όπως ανέφερε, η Σύνοδος κυριαρχήθηκε από «κόκκινες γραμμές των δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών και της Φινλανδίας, τόσο στην κατανομή των κονδυλίων, στους όρους για την εκταμίευσή τους, στη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την αποπληρωμή των πόρων». «Κατέστη σαφές», συνέχισε ο ίδιος ότι υπάρχει ένας μακρύς και επίπονος δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε σε λίγες σύντομες εβδομάδες εάν θέλουμε να επιτύχουμε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου»

Ο ίδιος υποστήριξε πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν «ξεκάθαροι και αποφασιστικοί», ενώ κατά τις ίδιες πηγές φέρονται να τόνισαν πως οι χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας συμφωνούσαν με τις θέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στα μέσα Ιουλίου. Αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico ανέφεραν πως η 10η Ιουλίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία, αλλά άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Το άσχημο κλίμα εντός της Συνόδου περιέγραψε και διπλωμάτης χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου είχε πολύ λίγο χώρο για ελιγμούς. Ο ίδιος ανέφερε πως η Λαγκάρντ προειδοποίησε πως εάν οι ηγέτες δεν λάβουν αποφάσεις σύντομα, «οι αγορές θα αντιδράσουν».

«Πρόοδο» αλλά «και δυσκολίες» βλέπει ο Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για επιφυλακτική πρόοδο στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, αλλά προειδοποίησε ότι παραμένουν σοβαροί διχασμοί. «Υπάρχει μια αναδυόμενη συναίνεση, η οποία είναι πολύ θετική», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά ταυτόχρονα δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες», ανέφερε.

Ο Μισέλ είπε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήταν τώρα έτοιμοι να ξεκινήσουν μεσιτεία με σοβαρότητα, αφού εντοπίσουν τις διαφορές τους. «Τώρα, μεταβαίνουμε σε μια άλλη φάση», είπε. «Θα διαπραγματευτούμε». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Φον ντερ Λάγιεν: «Μπορούμε να βρούμε λύση»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν τόνισε ότι η ΕΕ βιώνει τεράστια ύφεση και είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο γρήγορα προκειμένου να υπάρξουν οι πόροι και η σωστή εστίαση για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η πρώτη συζήτηση ήταν πολύ θετική, υποστήριξε. Οι ηγέτες δέχονται ότι υπάρχει ανάγκη για μια «ισχυρή απάντηση» και πολλοί παραδέχτηκαν την ανάγκη να βρεθεί συμφωνία το συντομότερο, πριν από το καλοκαίρι.

Δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση για το ότι πρέπει να κατευθυνθούν πόροι στην πράσινη οικονομία και την τεχνολογία. Στα ανοικτά θέματα ανέφερε το σύνολο του ποσού που θα έχει το Ταμείο, την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, το κλειδί κατανομής των πόρων και τις πηγές χρηματοδότησης. «Είναι απολύτως νόμιμο να συζητηθούν, εγώ εξήγησα τις θέσεις της Κομισιόν». «Μπορούμε να βρούμε λύση αρκεί να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Η θέση της Μέρκελ

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Μέρκελ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς. Αναρωτήθηκε αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο Μακρόν επιμένει στο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των δηλώσεων του.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μέρκελ: Η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο

Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η κυρία Μέρκελ ζήτησε ακόμη σπουδή και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων της ΕΕ.

Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε «ναι», αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, δήλωσε η Καγκελάριος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και, όπως ανέφερε, κάποια κράτη - μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την σημερινή «εποικοδομητική» συζήτηση, η κυρία Μέρκελ έθεσε ακόμη την γερμανική πρόταση και για το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το θέμα των «διορθώσεων» (rebate) θα διαδραματίσει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το κεντρικό ζήτημα, δήλωσε, είναι εάν επιτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάχνει «παγκόσμιους πρωταθλητές». «Επαρκούν η γραφειοκρατία μας και το σύστημα στήριξης ώστε να αντιδράσουμε όπως πρέπει στην τρέχουσα κατάσταση;», διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ και κατέληξε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου, η Καγκελάριος αναφέρθηκε στην απόφαση για νέα εξάμηνη παράταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων έχει συνδεθεί με την πρόοδο στην «Διαδικασία του Μινσκ», η οποία, όπως είπε, δεν είναι επαρκής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr