current views are: 5

20 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση19:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι «Βόρειοι», οι «Νότιοι», η «γεφυροποιός» Μέρκελ και «οι ευρωτσιγγούνηδες»

Μακρύς ο δρόμος για Συμφωνία. Τα στρατόπεδα μάχης ενόψει των επόμενων συνόδων, η στάση της Μέρκελ και η θέση της Αθήνας.

Δημοσίευση 19:26’

Μακρύς ο δρόμος για Συμφωνία. Τα στρατόπεδα μάχης ενόψει των επόμενων συνόδων, η στάση της Μέρκελ και η θέση της Αθήνας.

Χωρίς συμφωνία, όπως αναμενόταν άλλωστε, έληξε χτες η Σύνοδος Κορυφής, το ενδιαφέρον της οποίας μονοπώλησε η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα θετικά της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι βγήκε προς τα έξω ένα κλίμα απόστασης [«είναι μακρύς ο δρόμος για συμφωνία», είπε πει ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλούνταν το Politico], υπάρχει κλίμα και διάθεση για να επιτευχθεί συμφωνία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος

Σε κάθε περίπτωση, στο πιο αισιόδοξο σενάριο η συμφωνία στον Ιούλιο. Αρχικά γινόταν λόγος για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου με τη συνάντηση να γίνεται δια ζώσης, ωστόσο νεότερο σενάριο θέλει η επόμενη Σύνοδος να πραγματοποιείται στις 16 και 17, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει και τότε συμφωνία, υπάρχει το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου.

Το κόστος τη μη συμφωνίας είναι άλλωστε τεράστιο, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί για 13% ύφεση στην ΕΕ το β’ τρίμηνο.  Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν εμφανίστηκε πάντως βέβαιη για επίτευξη συμφωνίας εντός του καλοκαιριού στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής. 

Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική πρόταση, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισεκ. σε δάνεια, ενώ υπάρχουν και τα τουλάχιστον 19 δισ. του ΕΣΠΑ. Δηλαδή ένα πακέτο που υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ. 

«Oι ευρωτσιγγούνηδες» 

Ενστάσεις προβάλουν Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία ως προς το μέγεθος του πακέτου (750 δισ. ευρώ), αλλά και ως προς την ισορροπία επιχορηγήσεων – δανείων. 

Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος τάσσονται αντίθετα υπέρ των επιχορηγήσεων, ζητώντας από τα 750 δισ. ευρώ τα 500 να διατεθούν με αυτόν τον τρόπο, και όχι με δανεισμό, και με κριτήρια  το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και τα ποσοστά ανεργίας.  

Αντίθετα, οι βόρειοι φέρνουν αντιρρήσεις στο ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητούν αυξημένα ποσά να δοθούν σε δάνεια με χορήγηση υπό όρους και εποπτεία. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του Ταμείου, μόνο δύο χρόνια θέλουν οι Βόρειοι, τέσσερα θέλουν οι Νότιοι. 

«Το μεγάλο παζάρι»

Το μεγάλο παζάρι έχει συγκεκριμένες παραμέτρους. Οι χώρες του Βορρά δε βιάζονται να επιτευχθεί συμφωνία, αντίθετα με τις χώρες του νότου που έχουν ανάγκη τους πόρους, και χρησιμοποιούν το χρόνο ως μοχλό πίεσης για να κάνουν οι «νότιοι» περισσότερες παραχωρήσεις. Όσον αφορά τους όρους οι τέσσερις επιμένουν σε στενή εποπτεία, κάτι που ξυπνά μνήμες μνημονίων στο νότο που θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε σύγκρουση. Πάντως, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις διαβεβαίωσε πως «η τρόικα δεν θα επιστρέψει» και ότι η όποια εποπτεία θα διεξάγεται δια μέσου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Για τις επιστροφές από τον προϋπολογισμό οι «τέσσερις» θέλουν να συνεχιστούν και για την επόμενη επταετία, αλλιώς θα εκτοξευτεί η συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Είναι πιθανό η Γερμανία να υποχρεωθεί να καλύψει το κόστος, ώστε οι τέσσερις πρώην δορυφόροι της να δεχθούν τη συμφωνία.

Ο παράγων Μέρκελ

Σε αυτό το τοπίο η Άνγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει το ρόλο του γεφυροποιού, όπως δήλωσε και η ίδια. Η γερμανική προεδρία ασκεί πιέσεις στην Ολλανδία που έχει επιρροή στις άλλες τρεις χώρες. Επίσης η καγκελαρία θα προσεγγίσει και την ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία) των χωρών που φοβούνται ότι θα χάσουν από τη διαπραγμάτευση. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει το συντομότερο, για να ξεκινήσει η έγκριση από τα κοινοβούλια και για να αρχίσει η εκταμίευση από τις αρχές Ιανουαρίου. Πέραν του φόβου των αντιδράσεων των αγορών σε περίπτωση μη συμφωνίας, η Άνγκελα Μέρκελ δε θα διακινδυνεύσει «ευρωαποτυχία» επί γερμανικής προεδρίας, και την υστεροφημία της.

Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε «ναι», αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος. Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Ελλάδας

Μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ με την προτεινόμενη αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων δεν πρέπει να αλλάξει, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έθεσε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. 


σχετικα αρθρα