ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίφτινγκ» σε προσωρινές και εφάπαξ συντάξεις - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση - Ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς εξηγεί

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2020, 23:17
«Λίφτινγκ» σε προσωρινές και εφάπαξ συντάξεις - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση - Ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς εξηγεί
Facebook Twitter Whatsapp

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς αναλύει στο Newpost τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση. Τι αλλάζει σε προσωρινές και εφάπαξ συντάξεις. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναλυτικά όσα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει στο Newpost ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να κατατεθεί σε δηµόσια διαβούλευση ακόµη και εντός της εβδοµάδας, προκειµένου στη συνέχεια να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Αύξηση των προσωρινών συντάξεων που έχουν εκδοθεί, αυτόματα από το 50% στο 80%.
  • Ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν των προσωρινών συντάξεων, που σήμερα είναι το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης 768 ευρώ μεικτά.
  • Χορήγηση προσωρινής σύνταξης και στους απασχολούμενους συνταξιούχους με μείωση 30%. Εως σήμερα οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν εξαιρούνταν από την καταβολή προσωρινής σύνταξης.
  • Προκαταβολή εφάπαξ μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 20ετία στο ίδιο φορέας Εφάπαξ.
  • Ξεμπλοκάρισμα καταβολής εξόδων κηδείας. Οσοι έχουν προσκομίσει παραστατικό από το γραφείο τελετών θα πληρώνονται χωρίς έλεγχο λοιπών στοιχείων.

Χρονοδιάγραμμα αυξήσεων σε συντάξεις

 Νέο ποσοστό µείωσης της οριστικής σύνταξης στο 30% για τους εργαζόµενους συνταξιούχους. Οι εργαζόµενοι συνταξιούχοι που έχουν περικοπή 60% τους τελευταίους µήνες δικαιούνται αναδροµική επιστροφή της διαφοράς από τον περασµένο Μάρτιο.

  •  Οι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόµου Κατρούγκαλου και εξαιρούνταν από την μείωση θα έχουν περικοπή 30% από την 1η Μαρτίου 2022.
  • Εφαρµογή νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν αποχωρήσει µε περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η µεγάλη πλειονότητα των παλαιών συνταξιούχων (πριν από 13 Μαΐου 2016), περίπου 600.000, θα έχουν µόνο λογιστική επίπτωση στην προσωπική τους διαφορά, ενώ αυξήσεις στο καθαρό ποσό πρέπει να δουν:

– Παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τις 12 Μαΐου 2016) µε µικρή θετική προσωπική διαφορά ή µε αρνητική προσωπική διαφορά. Η αναπροσαρµογή της σύνταξής τους θα γίνει σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγµα, αν η συνολική αύξηση είναι 50 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 10 ευρώ.

– Νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και µετά) χωρίς προσωπική διαφορά. ∆ικαιώνονται άµεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόµενη σύνταξη αναδρομικά από 1-10-2019 αν είχαν πάνω από 30 έτη και δεν κράτησαν μέρος προσωπικής διαφοράς.