ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους: Μηδενική προκαταβολή φόρου, φθηνά δάνεια, κάλυψη εισφορών

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2020, 10:49
Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους: Μηδενική προκαταβολή φόρου, φθηνά δάνεια, κάλυψη εισφορών
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ετοιμάζεται νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με νέα δέσμη μέτρων σε επαγγελματικούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές που πλήττονται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα ξεκλειδώσει η κυβέρνηση εντός του Ιουλίου, επιχειρώντας να επουλώσει τις πληγές που έχει ανοίξει στην οικονομία η κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η νέα δέσμη μέτρων θα είναι στοχευμένη σε επαγγελματικούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές που πλήττονται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται λίφτινγκ στο πρόγραμμα Συν-Εργασία με μεγαλύτερη κάλυψη από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών, ανοίγει τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος θα απευθύνεται σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις, και μηδενίζει η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος για το 2021 οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που γράφουν ζημιές λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Τις νέες παρεμβάσεις προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε (στο Θέμα Radio) ότι δίνεται έμφαση στον τουριστικό κλάδο και στα νησιά και γενικά σε επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να καταρρέει.

Τα μέτρα

Το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί εντός του Ιουλίου περιλαμβάνει:

Λίφτινγκ στο πρόγραμμα Συν-Εργασία. Μετά τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφονται στο πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει βελτιώσεις προκειμένου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο Mega, να ενταχθούν περισσότεροι επιχειρηματίες και να δηλώσουν περισσότερους εργαζομένους στη Συν-Εργασία. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα γίνει πιο ελκυστικό είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος που θα καλύπτει τους εργαζομένους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο σε επίπεδο επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος και μετά τις 15 Οκτωβρίου αλλά και η κάλυψη από το κράτος μεγαλύτερου ποσοστού, άνω του 60% που προβλέπεται σήμερα, των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται και δεν αμείβεται από τον εργοδότη. Από τις 15 Ιουνίου που τέθηκε σε εφαρμογή η Συν-Εργασία εκτιμάται ότι έχουν ενταχθεί περίπου 3.000 επιχειρήσεις με 33.000 εργαζομένους.

Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. Η νέα φάση αποβλέπει στην ενίσχυση κυρίως των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και έχουν μείνει εκτός της συγκεκριμένης χρηματοδότησης μέχρι στιγμής. Πρόκειται για επιχειρήσεις κάθε είδους, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, οι οποίες λειτουργούν σε νησιά, όπως σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά., όπου η κίνηση επικεντρώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες. Το ύψος των φθηνών κρατικών δανείων που θα δοθούν μέσω του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθεί η εκταμίευση των ποσών στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση, ενώ κριτήριο θα αποτελεί ο τζίρος του Ιουνίου και του Ιουλίου. Το κρατικό δάνειο της δεύτερης επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται ότι θα λάβουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις, «λιγότεροι από ό,τι περιμέναμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν έως 300.000 επιχειρήσεις. Στον δεύτερο κύκλο μετέχουν 7.000 ξενοδοχεία και από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των ποσών στους δικαιούχους.

Μείωση ή και μηδενισμός της προκαταβολής φόρου. Εντός του μήνα αναμένονται και οι αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι σε κάποιες περιοχές μπορεί να μηδενιστεί, αλλά «αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Πρωθυπουργός».

Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω διευκολύνσεις για την πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 προχώρησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών στη χρηματοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα, με τη συμβολή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19. Οι διευκολύνσεις αυτές αφορούν επιχειρήσεις που στο παρελθόν είχαν δάνεια τα οποία κοκκίνισαν, όμως στη συνέχεια ρύθμισαν και συνέχισαν να εξοφλούν κανονικά. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα απορρίπτονται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.