ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες - Οι καθυστερήσεις και οι αντιφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2020, 13:12
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες - Οι καθυστερήσεις και οι αντιφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης
Facebook Twitter Whatsapp

Καθυστερήσεις στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων, ελλιπής ενημέρωση για το πότε θα δοθούν τα χρήματα της κρατικής ενίσχυσης, αλλά και πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών είναι μερικά από βασικά προβλήματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και αφήνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους ξεκρέμαστους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιμέτωποι με ένα αλαλούμ βρίσκονται οι επιχειρηματίες μετά τη σωρεία λαθών και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Καθυστερήσεις στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων οι οποίες ανά περιπτώσεις είναι διαφορετικές με ότι αναφέρεται στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ελλιπής ενημέρωση για το πότε θα δοθούν τα χρήματα της κρατικής ενίσχυσης για το Δώρο Πάσχα και την άδεια ειδικού σκοπού, αλλά και πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών είναι μερικά από βασικά προβλήματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και αφήνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους ξεκρέμαστους.

Τι και αν η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι εντός του Ιουλίου αναμένεται να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο πακέτο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, από το υπουργείο Εργασίας παρατηρούνται σοβαρά λάθη και ελλείψεις στην εφαρμογή του πρώτου πακέτου!

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εργασίας παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων που πολλές φορές είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους και σε πολλές περιπτώσεις σε αντίθεση με ότι αναφέρονται στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πλατφόρμες παρά τις ημερομηνίες που ανακοινώνονται και εκτός των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζουν, λειτουργούν μετά τους χρόνους που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο με αποτέλεσμα να περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο ελάχιστος χρόνος που δίνεται ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να υποβάλλουν τα στοιχεία τους. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία Β’ φάση, ενώ το χρονικό περιθώριο που δίνεται είναι 01/07 με 03/07 όπως έχει ανακοινωθεί, η πλατφόρμα την 01/07 δεν λειτουργεί! Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις ανησυχούν για το πότε θα λάβουν το ποσόν της κρατικής ενίσχυσης για το δώρο του Πάσχα και για την άδεια ειδικού σκοπού και την ενίσχυση που έπρεπε να δοθεί από το κράτος μιας εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρά τις αιτήσεις, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Σε ό,τι αφορά στην προκαταβολή φόρου. Έχει ανακοινωθεί η μείωση της προκαταβολής χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις ποιες θα είναι αυτές που θα υπαχθούν στη μείωση, το ποσοστό μείωσης και τι θα γίνει από τη στιγμή που οι μέχρι τώρα δηλώσεις υποβάλλονται με προκαταβολή 100%. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα ή θα γίνει φορολογικός έλεγχος για να τους επιστραφεί το
ποσό που θα προκαταβάλουν;

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ακόμα οι επιχειρήσεις δεν έχουν καθαρούς όρους και κατά κύριο λόγο αν η οικειοθελής αποχώρηση, ο θάνατος ή η λήξη σύμβασης του εργαζόμενου είναι μείωση προσωπικού.

Παράλληλα η κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ, ΕΦΚΑ) και η ταλαιπωρία του κόσμου, παρά τα άλματα που έχουν γίνει, είναι τραγική. Ο κόσμος συνωστίζεται έξω από τις κλειστές Δ.Ο.Υ, με αποτέλεσμα και να ταλαιπωρείται αλλά και να υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος. Παρά ταύτα, ήδη ανακοινώθηκε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κλείσουν άλλες 6 Δ.Ο.Υ στον νομό Αττικής.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ένα και από τα βασικότερα προβλήματα που μπλοκάρουν τις παραπάνω διαδικασίες είναι ο συντονισμός των Υπουργείων κατά κύριο λόγο στο υπουργείο εργασίας και οικονομικών. Για παράδειγμα, ενώ γνωρίζουν από τον μήνα Μάρτιο με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πότε θα γίνει από τις επιχειρήσεις η καταβολή του δώρου Πάσχα (30/06/2020), η όλη διαδικασία διευκρινίστηκε 3-4 μέρες πριν με αποτέλεσμα να ξαναγίνει εκκαθάριση με τα νέα δεδομένα του υπουργείου εργασίας και να χρειαστεί να ξαναγίνει υπολογισμός του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατείται από τους εργαζόμενους όπου είχε σαν αποτέλεσμα τις αντεγκλήσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες λόγω των διαφοροποιήσεων στις καταβαλλόμενες αποδοχές, επιπλέον δε οι επιχειρήσεις να επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις λόγω της έλλειψης συντονισμού των δύο υπουργείων.