ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα – Τι αποκάλυψε ο Σταϊκούρας

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιουλίου 2020, 21:57
Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα – Τι αποκάλυψε ο Σταϊκούρας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι επίκειται ρύθμιση για τα αναδρομικά του δημοσίου, μόλις υπάρξει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια ρύθμιση που θα αφορά 500.000 περίπου άτομα

«Θα επιδιώξουμε νωρίτερα από το τέλος του χρόνου και το συντομότερο δυνατόν» να επιστραφούν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι επίκειται ρύθμιση για τα αναδρομικά του δημοσίου, μόλις υπάρξει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια ρύθμιση που θα αφορά 500.000 περίπου άτομα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών. Δήλωσε, ωστόσο, πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας, και επεσήμανε, ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «αναμένεται να ενσωματωθούν εντός του α’ 10ημέρου του Αυγούστου, από την ΑΑΔΕ, οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρξει παράταση για το καθεστώς της καταβολής μειωμένων ενοικίων, από όσους επλήγησαν από την πανδημία. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν χρειαστεί. Θα υπάρξει συνδρομή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επανέλαβε, πάντως, ότι από ένα σημείο και μετά, το ύψος του ενοικίου αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή».

Τέλος υποστήριξε πως «ο νέος πτωχευτικός κώδικας (που θα προβλέπει τη «δεύτερη ευκαιρία» και τη βοήθεια στους αδύναμους) αναμένεται να νομοθετηθεί τον Σεπτέμβριο και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021».